MJERE: Na Paradi ponosa više od 1.000 policajaca - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

MJERE: Na Paradi ponosa više od 1.000 policajaca

Blizu 1. 100 policajaca iz četiri kantona, Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijih tijela BiH osiguravaće prvu paradu ponosa u Sarajevu. Dodatno će biti angažovano i 150 pripadnika agencije za obezbjeđenje, potvrđeno je iz Organizacionog odbora.

MUP Kantona Sarajevo je od organizatora parade ponosa zahtijevao i nabavku betonskih prepreka koje će biti postavljene na svim sporednim ulicama uz trasu kretanja centrom Sarajeva u nedjelju 8. septembra.

Zbog tog zahtjeva organizatori su iznajmili betonske prepreke koje za cilj imaju sprečavanje prolaska motornih vozila i onih koji nisu učesnici povorke, piše Klix.

Kao što je poznato, povorka koja će brojati više od 500 učesnika parade prošetaće od Vječne vatre u Titovoj ulici do zgrade Parlamenta BiH na Trgu BiH.

Po Zakonu o javnom okupljanju policija je zahtjevala dodatne mjere bezbjednosti, a upravo to predstavlja angažovanje privatne agencije za obezbjeđenje i betonskih prepreka.

Učesnici skupa će, prema riječima organizatora, izlaskom na ulice i šetnjom poslati poruku što će, smatraju, imati i političku vrijednost.

– Imaćemo dva govora ispred Organizacionog odbora parade ponosa kroz koji ćemo skrenuti pažnju na sve probleme s kojima se susreću LGBT osobe i probleme u kontekstu naših vladajućih struktura. To neće biti direktni zahtjevi, ali ćemo ponuditi odgovore na pitanja – kazala je članica Organizacionog odbora Lejla Huremović.

Organizatori su ranije saopštili da parada ponosa predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja te da zahtijevaju jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.

(BN/Klix)

Danas objavljeno

Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Velika Kladuša

M.

Tiodorović: Rizik od zaražavanja veći iz tri razloga

M.

Vučić najavio da sutra u Srbiju stiže još 130.000 DOZA ruskih vakcina

M.

Ostavite komentar