23. Oktobra 2022.

Mitsubishi XFC Concept najavljuje novi kompaktni SUV

Big Portal

Iako bi mnogi pomislili da ovaj koncept koji je konstruisao Mitsubishi može da predstavlja zamenu za stari ASX, ovu ulogu u Evropi već ispunjava prepakovani Renault Captur sa novom oznakom.

Foto: Mitsubishi promo

U stvari, koncept XFC se pozicionira u kompaktnom, a ne u potkompaktnom segmentu, što znači da bi produkcijska verzija trebalo da zauzme mesto između modela ASX Eclipse Cross.

Mitsubishi XFC donosi novi dizajnerski jezik brenda, naročito na prednjoj strani, kao i najnoviju evoluciju teme “Dynamic Shield”.

Umesto tradicionalnih dvostrukih hromiranih elemenata, dobijamo LED farove u obliku slova T koji pomalo podsećaju na Polestar.

Prednja maska u EVO X stilu doprinosi agresivnosti, dok su u zaštitnu ploču boje aluminijuma ispod nje integrisana dodatna LED svetla za robustan izgled.

Profil je više izvajan od aktuelnih Mitsubishi modela, sa naglašenim zadnjim bočnim stranama, “lebdećim” krovom, potpunim odsustvom ručki na vratima (u pitanju je ipak samo koncept) i kamerama umesto spoljnih retrovizora sa ogledalima.

Naravno, očekuje se da će te karakteristike biti ublažene kada bude predstavljena verzija za proizvodnju.

Pozadi, LED stop svetla reflektuju oblik farova, kao što je slučaj sa zadnjim branikom sa dvostrukim osvetljenim šestougaonim formama koje podsećaju na izduvne cevi.

Foto: Mitsubishi promo

Kao i kod eksterijera, čini se da je unutrašnjost veoma blizu produkcijskog statusa, ako ne računamo presvlake svetlih boja i otmene teksture.

Tu su neizbežni digitalni kokpit sa dva ekrana, zatim trokraki multifunkcionalni volan sa komandama osetljivim na dodir, centralna konzola sa futurističkom ručicom menjača, skriveni ventilacioni otvori i zanimljivo dizajnirana sportska sedišta.

Foto: Mitsubishi promo

Mitsubishi ističe “unutrašnji prostor vodeći u klasi” i mogućnost vožnje po svim terenima i vremenskim uslovima.

Kompanija nije otkrila da li koncept nudi pogon na sva 4 točka, kao ni mehaničku platformu na kojoj će novi model biti zasnovan. Nisu saopštene ni informacije o pogonskim sklopovima koje će SUV koristiti.

Foto: Mitsubishi promo

Međutim, navodi se da automobil nudi prilično veliko odstojanje od tla i četiri režima vožnje – Normal, Wet, Gravel, Mud – što ga čini sklonijim “lakšoj” terenskoj vožnji.

Mitsubishi XFC koncept imaće zvaničnu premijeru salonu automobila u Vijetnamu 2022, koji se održava između 26. i 30. oktobra.

Foto: Mitsubishi promo

Očekuje se da će proizvodna verzija stići na proleće 2023. godine, a najpre će se pojaviti na tržištima zemlja jugoistočne Azije (ASEAN), uključujući i Vijetnam.

Kako je rekao Takao Kato, predsednik i izvršni direktor Mitsubishi Motorsa, kompanija radi na elektrifikovanoj varijanti SUV-a za budućnost, nadajući se da će se prodavati i van regiona ASEAN.

Foto: Mitsubishi promo
Foto: Mitsubishi promo
Foto: Mitsubishi promo
Foto: Mitsubishi promo
Foto: Mitsubishi promo
Foto: Mitsubishi promo
Foto: Mitsubishi promo
Foto: Mitsubishi promo
Foto: Mitsubishi promo

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare