Mitropolit Amfilohije: Veliki broj arhijereja SPC nije za dodelu odrena Svetog Save predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mitropolit Amfilohije: Veliki broj arhijereja SPC nije za dodelu odrena Svetog Save predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije kazao je novinarima u Pećkoj patrijaršiji da veliki broj arhijereja SPC nije saglasan sa odlukom Svetog arhijerejskog sinoda da orden Svetog Save na 800. godišnjicu autokefalnosti SPC dodijeli predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Moram to da kažem, što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijerja nisu time zadovoljni. To je odluka Njegove Svetostii i članova Sinoda, ali, prije svega, ovo nije bila ni prilika za tako nešto. Ovdje je bilo prisustno i ostaje ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod“, kazao je Vladika Amfilohije.

Objasnio je da je Aleksandar Vučić, kao i svi predsjednici, momentalno i privremeno predsjednik Srbije.

„I to je za poštovanje. Ali on nije predsjednik srpskog naroda. A SPC je ne samo srbijanska. Crkva je žiža sveukupnog našeg naroda u čitavom svijetu. Prema tome, Sabor je takav da ne može da se orijentiše partijski, uz svo poštovanje prema svima i svakome. To je moje mišljenje i mogu da ga kažem javno i otvoreno. I nisam samo ja koji tako misli. I jedan dobar dio naših arhijereja to isto misli“, precizirao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vučić, kao i svi predsjednici, momentalno i privremeno predsjednik Srbije. Ali on nije predsjednik srpskog naroda. A SPC je ne samo srbijanska. Crkva je žiža sveukupnog našeg naroda u čitavom svijetu

Dodao je da je „jedan dobar dio episkopa“ predložio da u sklopu ovog sabranja arhijereja povodom proslave 800 godina autokefalnosti bude i jesenje zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC.

„To je predviđeno i na saboru u maju mjesecu – da bude jesenji sabor koji bi bio posvećen prosveti. E sad, naravno, od tada do danas se nametnulo još toliko životnih tema koje su teme upravo za sabor. I jedan broj naših episkopa to je i predložio. Sad ćemo vidjeti kako će to biti. I za vrijeme blaženog spomena Patrijarha Germana, na 750. godišnjicu autokefalnosti, bio je vanredni sabor, pa zašto ne bi i sada bio“, rekao je on.

Na pitanje šta će poručiti srpskom narodu na KiM, Mitropolit Amfilohije je rekao da taj narod on cjeliva.

„On čuva svoju dušu, svoje biće, svoju djecu, čuva ćivote svetih arhiepiskopa pećkih, čuva ćivot Svetoga kralja, ostaje vjeran Svetome kralju Stefanu Dečanskom i, naravno, Lazaru Kosovskom. To je najbolji dio našeg naroda. I nadamo se da će on izdržati i ovo raspeće. Bog neka ga blagoslovi i umnoži“, poručio je on.

Mitropolit Amfilohije je rekao da danas u srpskom narodu postoje i intelektualci koji kosovski zavjet nazivaju mitologijom.

Ne znam da li sadašnji predsjednik tako misli. Mitologija – to znači da je Sveti Stefan Dečanski mit, arhiepiskopi pećki su mit, car Lazar je mit, i njegovo žrtvovanje za vjeru i otačastvo i žrtvovanje ovoga naroda

„Ne znam da li sadašnji predsjednik tako misli. Mitologija – to znači da je Sveti Stefan Dečanski mit, arhiepiskopi pećki su mit, car Lazar je mit, i njegovo žrtvovanje za vjeru i otačastvo i žrtvovanje ovoga naroda, njegovo nošenje Časnoga Krsta Hristovoga osam vjekova… Je li to mit ili je to iskonsko životno opredjeljenje jednog naroda. To je ono čime je ovaj narod sebe upisao među zrele istorijske narode. On time opstaje među njima i opstaće blagodareći onome što nazivamo kosovskim zavjetom“, istakao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je objasnio zašto Patrijarh Irinej nije došao u Pećku patrijaršiju.

„Starac je, devedest godina… I hvala Bogu da je bio juče u Žiči. I ja sam izuzetno blagodaran, i cijela Crna Gora, što je bio kod nas u Grblju. I on je shvatio, kad je bio u Grblju, kolika je ogromna ljubav postoji prema njemu kao Patrijarhu srpskom u Crnoj Gori. Vlast crnogorska sad ide nekim svojim putevima, ali Crna Gora Svetog Jovana Vladimira, Crna Gora Balšića i Crnojevića, Crna Gora Petrovića posebno, zna se gdje je bila i kojim putem je hodila. I danas ona nastavlja taj svoj put i prirodno je posebno vezana za Pećku patrijaršiju“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Kazao je da ćivoti svetih arhiepiskopa pećkih i mošti Svetoga kralja Stefana Dečanskog svjedoče da smo i kao Crkva i kao narod na Kosovu i Metohiji prisutni vjekovima.

„I da smo i danas prisutni ništa manje i da ćemo biti prisutni, ja sam uvjeren, i narednih osam vjekova. A posle kako Bog bude htio“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

(MCP)

Danas objavljeno

Oduzeto vozilo za kojim je raspisana Interpol potraga

M.

Vulin: Zvicer ima političkog šefa, hoće da se osveti Vučiću

M.

Pitanje: Hoće li rata uopšte biti? Odgovor: Što se nas tiče – ne

M.

Ostavite komentar