Mitropolit Amfilohije spreman da se sastane sa premijerom Crne Gore - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mitropolit Amfilohije spreman da se sastane sa premijerom Crne Gore

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je spreman da se sastane sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, koji ga je pozvao na razgovor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

On je u odgovoru na taj poziv, koji je objavio podgorički list Dan, rekao da se nada da je Marković iskreno opredijeljen za “konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu”, prenosi portal CdM.

  • Spremni smo da se sastanemo sa Vama sa nadom da ste iskreno opredjeljeni za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu, koje su Vama i čitavoj javnosti dobro poznate, kako bi se povratio mir i spokoj među pravoslavne vjernike i sve pravdoljupce u Crnoj Gori – naveo je mitropolit Amfilohije u pismu.

Tek nakon rješenja tog pitanja, rekao je Amfilohije, može se otvoriti dijalog radi rješavanja drugih složenih pitanja, poput pitanja restitucije imovine vjerskih zajednica nakon Drugog svjetskog rata.

Kako kaže, tek poslije toga može se otvoriti i dijalog za pripremu Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore.

Problem je postojeći Zakon, a ne nepostojeći ugovor

Mitropolit podsjeća i da je poziv Mitropolije za javni i institucionalni dijalog uvek bio otvoren, ali je do sada od strane vlasti Crne Gore bio ignorisan, uz konstataciju da vlada sada poziva na dijalog kako bi se pripremio temeljni ugovor o uređenju međusobnih odnosa.

  • Žao nam što to moramo da kažemo, ali Vi očigledno ne želite da vidite da postojeći Zakon, a ne nepostojeći ugovor, predstavlja uzrok aktuelnih društvenih problema, a o posljedicama da ne govorimo. Iz tog razloga, ti ozbiljni problemi se ne mogu riješiti i prevazići zajedničkim sagledavanjem najboljih rješenja za primjenu ovog bezakonog zakona – navodi Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije se u pismu osvrnuo na Markovićeve tvrdnje da donošenje zakona neće izazvati nove podjele u pravoslavnom svijetu, navodeći da je ona “u suprotnosti sa realnošću”, o čemu svjedoče okupljanja velikog broja građana.

On dodaje i da ne može da se složi sa tvrdnjom da je “propis usaglašen sa savremenim evropskim standardima”, jer njegova sadržina i cilj, kako kaže, svedoče suprotno.

  • Ovo se posebno odnosi na odredbe kojima se negira i likvidira viševjekovni neprekinuti istorijski kontinuitet pravnog subjektiviteta i imovinska prava prvenstveno naše Crkve, ali i drugih vjerskih zajednica. Iz tog razloga, nikako se ne može prihvatiti Vaša tvrdnja u dopisu da zakon uklanja ne samo kulturno i versko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli – navodi mitropolit Amfilohije.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar