10. Februara 2020.

Mitropolit Amfilohije predvodio litiju u Podgorici

Big Portal

Građani Podgorice koji se protive usvojenom Zakonu o slobodi veroispovesti i ove nedelje su prisustvovali molebnu u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, posle kojeg su krenuli u litiju koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nakon što se litija vratila ispred hrama, sabranima se obratio vladika Amfilohije.

“Veliki su Božiji dar litije koje ovdje traju već 1700 godina, od vremena velikoga cara Konstantina, kada je poslije prokletoga cara Dukljanina, dao slobodu Crkvi Božjoj i vratio hramove i imanja Crkvi, crkvenim zajednicama, sveštenicima, episkopima onoga vremena. Od tada je njegov zakon postao mjera sveukupnog zakonodavstva evropskog do naših vremena”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Poruku za vernike je imao i protojerej Predrag Šćepanović.

“Reka pravoslavlja koja teče ovih dana Podgoricom, Nikšićem i ostalim gradovima u Crnoj Gori je nešto najlepše što je Crna Gora, to je sveopšte vaskrsenje šćućurene duše”, poručio je protojerej.

Građani Andrijevice okupili su se u 13.30 časova ispred crkve Svetog arhangela Mihaila u tom gradu, odakle su krenuli u protestnu litiju do Murine.

U Bijelom Polju, litija je po završetku molebna u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla krenula ka Hramu Svetog Nikole u Nikoljcu. Na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske je navedeno da su u Bijelo Polje pristigli i stanovnici i okolnih naselja.

Iz sela Lepenac, kod Mojkovca, litija se kretala od Crkve Svetog Prokopija do Hrama Hristovog roždestva u Mojkovcu.

U Beranama i ove nedelje litija se iz centra grada kretala ka manastiru Đurđevi stupovi.

Budvani su u litiji bili krenuli od Starog grada do manastira Podlastva u Lastvi Grbaljskoj.

Građani su se okupili i ispred župskog manastira Svetog Luke u Nikšiću, odakle su sa monaštvom i sveštenstvom u litiji išli do Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Ulcinjani su krenuli ispred stare Crkve Svetog Nikole pod Bijelom Gorom ka Baru, gde su se pridružili Baranima na molebnu.

Prva litija i na samom moru: Na Luštici, posle molebna u Sabornom hramu, litija je stigla do Rosa gde su se građani ukrcali na brodiće i stigli do Herceg Novog na litiju do manastira Savina, gde je služen moleban.

Litije se od Božića organizuju dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare