Mitropolit Amfilohije biće sahranjen danas, očekuje se prisustvo nekoliko hiljada građana - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mitropolit Amfilohije biće sahranjen danas, očekuje se prisustvo nekoliko hiljada građana

U Sabornom hramu u Podgorici danas će biti sahranjen mitropolit Amfilohije, koji je u petak preminuo od posledica koronavirusa. Očekuje se dolazak nekoliko hiljada građana, a prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mitropolit Amfilohije biće sahranjen, prema sopstvenoj želji, u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, u grobu koji je pripremljen za njegovog života. Do tada će kovčeg biti izložen u Hramu i vernici će moći da mu odaju poslednju poštu.

Svetu arhijerejsku zaupokojenu liturgiju služiće Njegova svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja.  

Nakon liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana, kojoj će, kako se očekuje, prisustvovati nekoliko hiljada građana. Sahrani će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema saznanjima Televizije Vijesti, na sahrani će govoriti pisac i akademik Matija Bećković, patrijarh srpski Irinej, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mandatar Zdravko Krivokapić i predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić. 

Želja mitropolita bila je da na sahrani govori akademik Bećković. 

Mitropolija crnogorsko-primorska apelovala je na sve one koji žele da odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju da to urade pridržavajući se propisanih mera zbog epidemijske situacije, da nose maske i drže fizičku distancu. 

Mitropolija je obezbedila 5.000 maski koje će biti podeljene onima koji ih ne budu imali.

Danas će u svim gradovima i manastirima gde je to moguće biti služena sveta zaupokojena liturgija sa početkom u 9.00, nakon koje bi bio održan pomen mitropolitu, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na ovaj način molitvenog učestvovali u opelu i sahrani mitropolita Amfilohija.

Hiljade ljudi odalo poštu 

Građani su juče tokom celog dana u Hramu odavali poštu preminulom mitropolitu, čiji su zemni ostaci prebačeni u Podgoricu nakon liturgije u Cetinjskom manastiru.

Svečani čin ispraćaja mitropolita sa Cetinja ka Podgorici odvijao se u tišini, uz pojanje i povremeno čitanje poruka upućenih iz celog sveta Crkvi i vernicima. 

Duž magistralnog puta Cetinje–Podgorica, vernici i građani izašli su da isprate vozilo sa kovčegom. 

Mitropolit Amfilohije preminuo je u petak od posledica kovida-19 u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore. Njegovo stanje išlo je nabolje, ali se naglo zakomplikovalo u četvrtak, kada je priključen na respirator.

Odlazak mitropolita Amfilohija je za patrijarha Irineja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve, a reči tuge stigle su od zvaničnika iz Srbije i regiona, religijskih velikodostojnika, kao i vernika širom sveta.

Radio-televizija Srbije emitovaće specijalnu emisiju kao i prenos sahrane oko 11 časova na Prvom programu i sajtu RTS-a. 

Danas objavljeno

Janjić povukao kandidaturu za glavnog tužioca VSTS

M.

Sad savim precizno, sastavio Picula: Ili sankcije ili blokada pregovora

M.

Nijemci kroje statut ZSO, dokument je tajan; Kako je do toga došlo?

M.

Ostavite komentar