Mitropolit Јoanikije: Crna Gora ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mitropolit Јoanikije: Crna Gora ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora i da ona ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom.

  • Crna Gora ide naprijed, ka Hristu, ka pobjedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim riječima: Novo vino u mjehove nove. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude – rekao je mitropolit Јoanikije za beogradsku “Politiku”.

Podršku predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsjednika Crne Gore izgrednicima na Cetinju, mitoropolit Јoanikije tumači kao “prizemnu i kratkovidu” zloupotrebu zakonitog vjerskog čina u političke svrhe.

Mitropolit ukazuje da su ti “političari prošlosti” radi očuvanja svojih doskorašnjih pozicija, bili spremni i da “zakrve najrođeniju braću”, što im, ipak, nije uspjelo.

  • Ako neko pita da li je Crkva vinovnih nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjnjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje /način i mjesto održavanja/ spada u ljudska i vjerska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja. Uvjeren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak – poručuje mitropolit Јoanikije.

Upitan može li se raspolućena Crna Gora ponovo ujediniti, mitropolit Јoanikije ističe da jedino Bog može da uspostavi to jedinstvo, a da je na ljudima da daju primjer jedni drugima kako to jedinstvo žele.

Mitropolit Јoanikije podsjeća da unutrašnja raspolućenost Crne Gore traje vijekovima, od davnih i novijih dinastičkih sukoba, preko nedoumica u pogledu orjentacije naroda između različitih ideoloških pravaca sve do danas.

  • Vjerujem da si nam te nedoumice date kako bismo odrastali, kako bi sazrijevali i bili bolji – ocjenjuje vladika Јoanikije.

On ističe da dešavanja na Cetinju, ipak, nisu bacila sijenku na svečani čin ustoličenja jer, kako navodi, sve veliko i značajno u istoriji Crkve nosti istovremeno i svjetlost vaskrsenja i muku raspeća.

  • Tako pomiješane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju. Ako tome dodamo da gotovo nijedan crnogorski vladika nije proveo vrijeme svoje službe bez velike muke od svojih najbližih – onda sjenka nije bačena na svečani čin. Ta sjenka je sjenka krsta Gospodnjeg i mi stojima pod njim svi. Čekajući buduću pobjedu mira i ljubavi – poručio je mitropolit Јoanikije.

Danas objavljeno

“Kosovo je srpsko. Kolonijalizovali su ga Albanci muslimani”

M.

Borba protiv ilegalne migracije: Jačanje snaga na granici

M.

Pandemija će se završiti kada svijet to odluči

M.

Ostavite komentar