Misteriozni video iz Kine: Drevni grad na horizontu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Misteriozni video iz Kine: Drevni grad na horizontu

Zanimljiv snimak napravljen je na jezeru Hongze u Kini prošle sedmice, a gledaoci raspravljaju je li riječ o fatamorgani ili “gradu duhova”.

Iznad istočnog dijela jezera u nedjelju popodne lokalni fotograf Chen Kai snimao je brodove kada je primijetio da se na horizontu pojavljuju prastare kineske građevine. Pojava je trajala oko pola sata, piše People’s Daily.

Neposredno prije snimka padala je kiša i inače zagađeni vazduh se pročistio te otkrio potpuno novi pejzaž – obrisi čitavog grada, zgrade, drveće pa i nešto što podsjeća na vjetrenjaču. Ništa ne bi bilo sporno kad bi takvog grada bilo u blizini.

Kustos lokalnog muzeja kazao je da se ovaj prastari grad pojavljivao i pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

Ovakva pojava naziva se fatamorgana. Radi se o atmosferskoj i optičkoj pojavi koja nastaje zbog prelamanja svjetlosti u atmosferi različite temperature. Zbog toga se ponekad čini da se neki objekti, iskrivljeni ili uvećani, nalaze iznad tla ili površine vode.

Ipak, korisnici društvenih mreža danima u komentarima spominju i legendarni kineski grad koji je postojao na obalama jezera prije više hiljada godina.

Danas objavljeno

“Ovo je prvi pokušaj čovjeka da pomjeri nebesko tijelo”

Zeljka

Sendvič sa slaninom dnevno – recept za starost stogodišnjakinje

Zeljka

Potvrdili romansu? Leonardo Dikaprio i Điđi Hadid bili u istom hotelu

Zeljka

Ostavite komentar