Misteriozna podzemna građevina najstarija crkva u Rusiji - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Misteriozna podzemna građevina najstarija crkva u Rusiji

Skriven ispod tvrđave Narin-Kala u Derbentu na jugu Rusije leži podzemna građevina čija svrha je decenijama bila misterija, ali je sada zahvaljujući novim tehnikama skeniranja utvrđeno da se radi o crkvi.

Skriven ispod tvrđave Narin-Kala u Derbentu na jugu Rusije leži podzemna građevina čija svrha je decenijama bila misterija, ali je sada zahvaljujući novim tehnikama skeniranja utvrđeno da se radi o crkvi.

Pomoću tehnologije koja se koristi u nuklearnoj fizici, poznatoj kao mionska radiografija, stručnjaci su uspeli da skeniraju podzemnu strukturu i grafički naprave njenu repliku.

Koristeći tehniku kojom su skenirane i neke egipatske piramide, naučni tim utvrdio je da se radi o velikoj crkvi. U stvari, mogla bi da bude i najstarija crkva u Rusiji, jer datira iz perioda oko 300 godine.

Sve do sada, arheolozi su bili podeljeni oko toga da li je podzemna građevina crkva, rezervoar za vodu ili možda zoroastrijanski hram.

„Neobična građevina ima oblik krsta, čiji su krakovi upereni na četiri strane sveta. Jedan krak je dva metra duži od ostalih“, kaže fizičarka Natalija Polukina sa ruskog Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju.

Naučnici ne smeju da kopaju ispod tvrđave Narin-Kala jer je se nalazi pod zaštitom Uneska, pa su zbog toga proveli četiri meseca skenirajući unutrašnje dimenzije građevine.

Visoka je 11 metara, na stranica na osi sever-jug dugačka je 15 metara, dok je druga osa dva metra kraća. Kupola se nalazi na centralnom mestu gde se dve ose presecaju.

Lokalitet je često smatran rezervoarom za vodu i verovatno je u tu svrhu i korišćen tokom 17. i 18. veka.

„Bilo mi je veoma čudno da se ova građevina smatra rezervoarom za vodu. U istoj tvrđavi ima slična podzemna struktura oko 10 metara duboka, koja zaista to i jeste. Međutim, arheolozi koji su je ispitivali kažu da se tokom gradnje nalazila na površini i stajala na najvišoj tački Narin-Kale. Nema logike staviti tank za vodu na površinu i to na najvišu tačku“, ističe Polukina.

Naučnici sada smatraju da je građevina zakopana kada je Sasanidsko carstvo oko 700. godine zauzelo Derbent, koji je bio strateški važna tačka na trgovačkim putevima između Evrope i Bliskog istoka.

Danas objavljeno

Dadilja djece Anđeline Džoli: “Sklona je piću”

Vanja A

Koza upala u kancelariju i ukrala papire

Vanja A

Trudnica se povezala sa skotnom macom lutalicom, pa postale majke u isto vrijeme

Vanja A

Ostavite komentar