Mission Extension Vehicle: Satelit kao “benzinska stanica” u svemiru - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Mission Extension Vehicle: Satelit kao “benzinska stanica” u svemiru

Izbjegavanje kosmičkog otpada nije lak zadatak za satelite, a između ostalog i zbog toga što moraju da vode računa o potrošnji energije, budući da im je gorivo ograničeno.

To bi uskoro moglo da se promeni, a zahvaljujući novom satelitu koji bi u kosmosu trebalo da se nađe već 9. oktobra.

Naime, Northrop Grumman i NASA lansiraju prvi satelit koji bi druge satelite trebalo da snabdeva gorivom, a radi se o letelici Mission Extension Vehicle (MEV-1). Novi satelit bi za tri meseca trebalo da stigne do Intelsat satelita koji se još 18. aprila „izgubio“ u Zemljinoj orbiti i tako postao komad kosmičkog otpada. Iz kompanije su saopštili da je „nešto“ oštetilo satelit, nakon čega je gorivo iscurelo u kosmičku pustinju.

Iako zvuči kao solidan uvod u naučno-fantastični horor film, radi se o ozbiljnom problemu, budući da bi „odbegli“ satelit mogao da ugrozi druge satelite, te letelice koje se budu kretale u istoj orbiti. MEV-1 bi trebalo da reši ovaj problem, te oštećenom satelitu obezbedi gorivo za narednih pet godina, da bi nakon toga bio slobodan da krene ka drugim satelitima, budući da se procenjuje da će mu preostati dovoljno zaliha goriva za još 10 godina.

Planirano je da se u kosmos zaputi još jedna slična letelica – MEV-2 – koja bi 2020. trebalo da stigne do drugog Intelsat satelita, te dokaže da sateliti mogu da služe i kao kosmičke „benzinske stanice,“ i tako smanje troškove koji nastaju usled potreba za zamenjivanjem satelita koji su ostali bez goriva, što je važno ako se ima u vidu da jedan Intelsat satelit košta između 400 i 450 miliona dolara.

Izvor: Engadget

Danas objavljeno

Koliko RAM-a imate, a koliko vam je stvarno potrebno?

V.R.

Dogecoin: Uspon “smiješne” kriptovalute

V.R.

The Lord of the Rings biće najskuplja TV serija u istoriji

V.R.

Ostavite komentar