"Mislimo da smo najbolji na svijetu, a ovaj tim nije krem košarke" - BIGportal.ba
Košarka Sport

“Mislimo da smo najbolji na svijetu, a ovaj tim nije krem košarke”

Svaki poraz košarkaša Srbije uvek izaziva različite emocije, ali ne brine jedan poraz od Švajcarske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, već kako dalje.

Ovo su reči proslavljenog srpskog trenera Svetislava Karija Pešića u razgovoru za Tanjug.

U novembarskim kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine muška košarkaška reprezentacija izgubila je od Švajcarske, a poraz od jedne, kako se smatra, nekošarkaške nacije, izazvao je veliku pažnju u javnosti.

“Svaki poraz Srbije uvek izaziva različite emocije, jer mi mislimo da smo najbolji na svetu, što smo nekoliko puta dokazali da jesmo, i sa aspekta rezultata i načina na koji se igra. Mene ne brine jedan poraz, jer porazi su sastavni deo košarke“, rekao je Pešić Tanjugu.

Proslavljeni stručnjak napravio je paralelu ove situacije sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1989. godine.

“Kada sam bio trener reprezentacije Nemačke, u kvalifikacijama za EP 1989. godine bili smo u grupi sa Jugoslavijom, Švedskom i Bugarskom. Jugoslavija je bila apsolutni favorit, to je bila ekipa koja kasnije dominantno osvojila EP u Zagrebu. U tim kvalifikacijma niko nije pomislio da Jugoslavija može da izgubi od nekog. Izgubili su od Bugarske sa 20 razlike, a mene je taj poraz zaboleo jer je Nemačka ispala, a Bugarska je otišla na EP“, rekao je Pešić i pojasnio:

Taj poraz je uticao je na nemačku košarku, ali je taj poraz pomogao Dudi Ivkoviću i igračima da razumeju da i druge nacije igraju košarku. To je taman takva razlika između kvaliteta Švajcarske i Srbije, kao što je tada bilo između Jugoslavije i Bugarske“.

Selektor Igor Kokoškov u novembarskom “prozoru” nije mogao da računa na najbolje igrače zbog sukoba na relaciji između FIBA i Evrolige, a zbog rasporeda u takmičarskom kalendaru i situacije sa korona virusom, mesta za pripreme gotovo da nije bilo.

Srbija nije igrala sa najboljim timom, ali su to dobri momci, koji nisu mladi, imaju iskustva. Za svako takmičenje dobra priprema znači dobar rezultat. Ako nema pripreme, ne možeš da očekuješ da ćeš praviti rezultate. Mene je uvek fasciniralo naše samopouzdanje koje nekad prelazi u ‘puvanje’. Ti igrači koji su nas sada predstavljali moraju da znaju da oni nisu krem srpske košarke, već da su oni koji maksimalnim pristupom i pripremom mogu da pobede, čak iako je na drugoj strani Švajcarska“, kaže Pešić.

Više od poraza od Švajcarske Pešića brine kako se izgledati nastavak borbe za učešće na najvećim takmičenjima.

“Mene zanima kako ćemo mi dalje. Kako ćemo se dalje pripremati za EP i za olimpijske kvalifikacije u ovim uslovima kakvi su danas? U Evropi je postala možda da treneri reprezenatcija istovremeno vode i klubove u drugim zemljama. Ne možemo da budemo svetski prvaci ako naš trener i stručni štab nisu u Srbiji. Mislim da drugačije moramo da pristupamo kada je reprezentacija u pitanju“, rekao je Pešić.

Ne kritikujem nikoga, veoma cenim Igora Kokoškova, u ono vreme sam govorio to i za Saleta Đorđevića. Oni su izvanredni, biće sigurno vrhunski treneri. Postizali su i postizaće vrhunske reultate, ali bih voleo kada bi se neko od njih prihvatio da jedan kompletan olimpijski ciklus bude u Srbiji. Da treniraju igrače i trenere u Srbiji preko cele godine, da uspostave sistem metodike, kako se trenira sa mladima, kako sa reprezentativnim kandidatima. Voleo bih da se to desi“, rekao je poznati stručnjak.

Bez toga, smatra, mi ćemo živeti od utakmice do utakmice, od pobede do poraza, od titule do titule, od medalje do medalje.

Mislim da to nije suština. U Srbiji postoje apsolutno svi uslovi da reprezentacija dobije mnogo bolji status od onog koji trenutno ima“, zaključio je bivši prvak Evrope i sveta sa Jugoslavijom.

Danas objavljeno

Bekam dovodi Mesija u Inter Majami

Vanja A

Remi Španije i Nemačke u E grupi, sve je još otvoreno!

Vanja A

Ože-Alijasim: Odrastali smo sanjajući o ovome

Vanja A

Ostavite komentar