7. Januara 2022.

Misije u 2022. godini: Turističke posjete svemiru postaju realnost

Big Portal

Tokom 2021. godine pokrenute su usluge komercijalnog svemirskog turizma, bogataši su svojim letjelicama dodirivali međunarodno priznatu granicu svemira, “SpaceX” je slao civile u orbitu, a i Međunarodna svemirska stanica ugostila je nekoliko posjetilaca kojima životni poziv nema baš veze sa svemirom.

No, ako je suditi prema najavama, zanimljiva događanja u domenu svemira će se nastaviti i tokom 2022. godine. Za prva tri mjeseca ove godine najavljuju se tri atraktivna pionirska događaja.

“Starship” leti u orbitu

“SpaceX” posljednjih godinu dana vrlo intenzivno testira svoju novu raketu, “Starship”, najveću raketu na svijetu. Prema aktuelnim planovima, sljedeća faza testiranja biće orbitalni let ove rakete od Teksasa do Havaja, pri čemu bi gornji stepen rakete trebalo da napravi gotovo cijelu orbitu oko Zemlje. Ovaj let bio je planiran za prošlu godinu, pa je odgođen zbog problema u proizvodnji raketnih motora, a potom je zakazan za januar 2022. Međutim, planovima su se ispriječili regulatori iz Američke agencije za avijaciju (FAA), zbog čijih bi zahtjeva “Starshipov” premijerni orbitalni let trebalo da bude odgođen najvjerovatnije za mart.

“Starship” je, podsjetimo, višestruko iskoristiva raketa nove generacije. Njome “SpaceX” planira prevoziti ljude u orbitu, prema Mjesecu, ali i Marsu, lansirati daleko veće terete nego se to moglo do sada. U visoku orbitu će njome slati i satelite druge generacije svoje internetske mreže “Starlink”. Tehnologija “Starshipa” koristiće se i u sklopu NASA projekta “Artemis” za povratak ljudi na Mjesec.

Misija “Artemis I”

Drugi planirani svemirski događaj najavljen za početak 2022. godine, tačnije mart, jeste NASA testiranje najsnažnije rakete do sada, SLS, zajedno sa svemirskim brodom “Orion”. Misija naziva “Artemis I” imaće za cilj ponijeti spomenutu letjelicu do Mjeseca. Potom bi u njegovoj orbiti trebalo da ostane oko šest dana, a nakon toga trebalo bi da se vrati na Zemlju. Ukupno trajanje misije biće 25 i po dana. No, kako je projekt SLS do sada već značajno probijao rokove, ova misija u najvećem je riziku od daljeg odgađanja. Čak niti  glavni inspektor NASA ne vjeruje da će se prvo lansiranje dogoditi prije ljeta.

“Axiom Space”

Misija kojoj prijeti najmanji rizik od odgađanja turistički je let u organizaciji NASA i kompanije “Axiom Space”. Njihova misija AX-1 biće lansirana raketom “SpaceX-a” “Falcon 9” iz Cape Canaverala, a na Međunarodnu svemirsku stanicu će ponijeti troje svemirskih turista i jednog astronauta. Oni će biti kanadski investitor i filantrop Mark Pati, američki preduzetnik Lari Konor, bivši pilot Ratnog vazduhoplovstva Izraela Eitan Stibe, a komandir misije biće bivši NASA astronaut Mihael Lopez-Alegria. Trojica civila, u ovom slučaju svemirskih turista, navodno će za jedinstveno iskustvo boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici platiti po 55 miliona dolara, a na ISS-u će provesti oko sedam dana.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare