Mišel i Fon der Lajenova pozdravili usvajanje sporazuma između Londona i Brisela - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Mišel i Fon der Lajenova pozdravili usvajanje sporazuma između Londona i Brisela

Velika Britanija ostaje važan prijatelj i partner EU, rekao je danas predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel nakon što je Evropski parlament usvojio trgovinski sporazum između Londona i Brisela.

  • Toplo pozdravljam rezultate glasanja u Evropskom parlamentu o sporazumu između EU i Britanije. To je veliki korak u odnosima između EU i Britanije i otvara novu eru. EU će nastaviti da konstruktivno radi sa Britanijom kao sa važnim prijateljem i partnerom – naglasio je Mišel.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je odobrenje sporazuma između Brisela i Londona i naglasila je da je sprovođenje dogovora od ključne važnosti.

Prema njenim riječima, Sporazum o trgovini i saradnji čini osnovu snažnog i bliskog partnerstva sa Britanijom.

Poslanici Evropskog parlamenta velikom većinom su glasali za trgovinski sporazum između EU i Velike Britanije, čime su otklonjene prepreke za ratifikaciju dogovora.

Poslanici su sa 660 glasova “za”, pet “protiv” i 32 uzdržana podržali sporazum.

Velika Britanija je izašla iz članstva EU 30. januara prošle godine, ali potpuna odvojenost od bloka počela je nakon okončanja prelaznog perioda 31. decembra.

Zvanični naziv dogovora je Sporazum o trgovini i saradnji /TCA/ i predviđa nulte carine i nulte kvote na robu kojom se trguje između evropskog bloka i Britanije.

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar