Mirisno kuvano bijelo vino s aromom vanilije - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Mirisno kuvano bijelo vino s aromom vanilije

Kuvano vino je mnogima omiljeni napitak tokom hladnijih mjeseci. S obzirom na to da ove godine zbog pandemije virusa korona neće biti dešavanja na ulicam i trgovima tokom prazničnih dana, ovaj topli napitak pripremite u svom domu.

Kuvano crno vino je klasik, ali ako želite isprobati neke nove varijante, probajte kombinaciju bijelog vina, soka od narandže i arome vanilije.

Zdravstvene dobrobiti

Poznato je da kuvano vino, bilo crno ili bijelo, u normalnim količinama pozitivno utiče na zdravlje. Djeluje kao tečni antioksidans i štiti srce i krvne sudove. Uz to sprečava upalne procese u tijelu, a pozitivan uticaj ima i na povišen krvni pritisak.

Kuvano vino kao lijek je djelotvorno zbog prirodnog antioksidansa resveratrola koji se nalazi u grožđu. Ova aktivna supstanca sprečava sljepljivanje krvnih pločica (trombocita), odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi. 

Topli napici imaju pozitivan efekt na razne oblike respiratornih infekcija. Tako je i kuvano vino lijek protiv prehlade, zahvaljujući začinima koji su sastavni dio ovog napitka – oni mu daju još efikasnije dejstvo.

Cimet i karanfilić imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo, te je dobro za dezinfekciju grla i ždrijela. Na taj način kuvano vino pruža pomoć za kašalj, kao i za upalne procese.

Ovaj moćni napitak popravlja nivo holesterola u krvi, ali samo ako ga koristite umjereno. Dnevno je jedna šolja kuvanog vina sasvim dovoljna. Ta zapremina sadrži dovoljnu količinu polifenola, koji ima pozitivan uticaj na organizam.

Kuvano vino čuva srce i krvne sudove, koje ujedno čini elastičnijim, kao i vezivno tkivo. Uz sve navedeno, štiti zube jer neutralizuje bakterije u našim ustima i tako čuva zubnu gleđ. U zimskom periodu nas i grije, zahvaljujući etanolu koji pojačava cirkulaciju.

Sastojci za kuvano bijelo vino (za dvije čaše):

  • 500 ml bijelog vina
  • 125 ml soka od narandže
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 klinčić
  • pola jabuke
  • pola kašičice začina za medenjake
  • 2 kašike šećera

Priprema za kuvano bijelo vino:

U šerpu sipajte bijelo vino i sok od narandže, te ostavite da smjesa provri. Za to vrijeme očistite jabuku i narežite je na komade. Zatim cimet, klinčić, začine za medenjake i komade jabuke dodajte vrućoj mješavini bijelog vina i soka od narandže u šerpi.

Potom izvadite sadržaj mahune vanilije te i njega dodajte u šerpu. Umiješajte i šećer te ostavite da odstoji oko 30 minuta. Kada su se svi sastojci sjedinili, procijedite kuvano vino, napunite čaše i uživajte u savršenom ukusu napitka.

Savjet plus: Ako želite, bijelo vino u čašama ukrasite zvjezdastim anisom, mahunom vanilije ili štapićem cimeta te ćete pored savršenog ukusa uživati i u vizuelnom izgledu napitka.

Nezavisne

Danas objavljeno

Mafini sa zobenim pahuljicama i malinama

Vanja A

Isprobajte brzi TEST sa malim prstom

Vanja A

Skida i do 10 centimetara u struku i zateže kožu

Vanja A

Ostavite komentar