Mira Furlan je ostavila neizbrisiv trag u Jugoslaviji, a Amerika je zavoljela poslije samo jedne uloge - BIGportal.ba
Ex Yu

Mira Furlan je ostavila neizbrisiv trag u Jugoslaviji, a Amerika je zavoljela poslije samo jedne uloge

Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini, a važila je jednu od najboljih i najlepših glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Mira Furlan je rođena 1955. godine u Zagrebu i igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, među kojima su najpoznatiji televozijska serija “Put u Vučijak” i filmovi “Otac na službenom putu” Emira Kustturice i “Čepota poroka” Živka Nikolića.

U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji Babilon 5 i po ulozi Danijel Ruso, u seriji Izgubljeni.

Mira Furlan, jedna od najlepših glumica iz bivše Jugoslavije. Na “Akademiji za kazalište i film” u Zagrebu je diplomirala 1978. godine. Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga, za koje je i nagrađena.

Za svoju porodicu je rekla da je bila liberalna i da joj roditelji nisu bili strogi. Mirina majka je na žalost preminula od kancera, a sa ovom bolešću se borila još dok je slavna glumica bila devojčica.

U SFRJ je važila za poznatu glumicu, koju je publika upoznala kroz brojne uloge u domaćim filmovima, a ujedno je bila i članica “Hrvatskog narodnog kazališta”.

Početkom devedesetih, u vreme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara, zbog veze sa Goranom Gajićem, danas njenim suprugom. Usledio je otkaz u “Kazalištu”, oduzet joj je stan koji je nasledila od bake, a koji je tek nedavno uspela da vrati u svoj posed. Kako bi izbegli neke veće probleme, Mira i Goran su emigrirali u Ameriku. Glumica je u početku bila prinuđena da radi kao konobarica, ali je veoma brzo uspela da nastavi sa glumom.

Kao članica Hrvatskog narodnog pozoritša igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i Otac na službenom putu (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend La Cinema.

Zapamćene su uloge u filmovima Kiklop (1982) Antuna Vrdoljaka, U raljama života (1984) i Za sreću je potrebno troje (1986) Rajka Grlića i u filmu Lepota poroka (1986) Živka Nikolića.

Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila.

Godine 2002. vratila se posle 11 godina u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Rada Šerbedžije.

Suprug, filmski reditelj Goran Gajić koji je, između ostalog, režirao i Sofoklovu Antigonu. Režirao je i epizodu Babilona 5 u kojoj je Furlanova glumila.

U zadnje vreme glumila je i u srpskim filmovima i serijama (Diši duboko, Turneja i Vratiće se rode).

U Los Anđelesu snimila je muzički album “Songs From Movies That Have Never Been Made” (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni).

Igrala je lik Danijele Ruso u ABC-ovoj televizijskoj seriji Izgubljeni.

Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu Feral tribjun.

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Uzrok smrti još nije poznat.

Filmografija glumice Mire Furlan

1977. Prijeđi rijeku ako možeš
1979. Novinar – Vera
1981. Nepokoreni grad – Zdenka
1980-1981. Velo misto – Kate
1982. Kiklop – Enka
1983. Pismo – Glava – Finka
1984. Štefica Cvek u raljama života
1984. U raljama života – Marijana
1984. Zadarski memento – Karmela
1985. To nije moj život, to je samo privremeno
1985. Horvatov izbor – Eva
1985. Ćao inspektore – Ruža
1985. Otac na službenom putu – Ankica Vidmar
1985. Obisk
1985. Za sreću je potrebno troje – Zdenka Robić
1986. Od zlata jabuka – Mirjana
1986. Lepota poroka – Jaglika
1982-1986. Smogovci – Mira
1986. Putovanje u Vučjak – Eva Horvatek
1986. Špadijer jedan život – Zdravka
1987. Dom Bergmanovih – Laura
1987. Osuđeni – Mira
1987. Ljubezni Blanke Kolak – Blanka
1988. Za sada bez dobrog naslova – glumica
1988. Špijun na štiklama – Vesna Logan
1987-1988. Vuk Karadžić – Petrija
1988. Put na jug – Besi
1988. Braća po materi – Vranka
1989. Poltron – Milena Krtalić
1989. Bolji život – Finka Pašalić
1989. Bunker Palace Hotel
1989. Drugarica ministarka – Zdenka
1990. Tuđinac
1990. Stela – Lucija
1990. Gluvi barut – Janja
1991. Sarajevske priče – Milena Gazivoda
1991. Video jela, zelen bor – Jovanka
1990-1991. Bolji život 2 – Finka Pasalić
1993. Babylon 5: The Gathering – Delen
1995. My Antonia
1996. Black Kites
1997. Spajdermen
1998. Babylon 5: In the Begining – Delen
1998. Babylon 5: Thirdspace – Delen
1994-1998. Vavilon 5 – Delen
2001. Sheena
2004. Diši duboko – Lila
2006. Night Stalker – Marlin Šilds
2007. Apology – Žaklina Slejtman
2004-2008. Izgubljeni (TV serija) – Danijel Ruso
2008. Vratiće se rode – Jagoda
2008. Turneja – Sonja
2009. Gola koža – Cica
2010. Cirkus Kolumbija Lucija
2010. The Abandoned – Cica
2010. Najbolje godine (TV serija) – Violeta
2011. Turneja (TV serija) – Sonja
2011. Do not forget me Istanbul
2012. Twice born – Velida
2013. Payday 2 (Video Game) – The Butcher (glas)
2013. With Mom – Jasna
2014. Kumun Tadi – Denise
2014. America, here we come – Maia 2014. Fur immer – Davidova majka

Danas objavljeno

Darko Lazić mora ponovo na operaciju?!

Vanja A

Tošetu podignut spomenik na mjestu pogibije

Vanja A

Prije Ane volio je manekenku Saru: Ovo je bivša djevojka Bastijana Švajnštajgera sa kojom je proveo sedam godina

V.R.

Ostavite komentar