9. Maja 2022.

MIP Rusije: Protest Varšavi zbog napada na Andrejeva

Big Portal

U saopštenju se podsjeća da su ekstremisti danas, usljed potpune neaktivnosti policije, omeli ceremoniju polaganja vijenaca na groblju sovjetskih vojnika u Varšavi, upotrijebivši nasilje protiv ruskog ambasadora u Poljskoj Sergeja Andrejeva i drugog osoblja diplomatske misije.

  • Uložen je odlučni protest poljskim vlastima zbog dosluha sa stvarnim neonacističkim nasilnicima – navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo zahtijeva od poljske strane da smjesta organizuje ceremoniju polaganja vijenaca i da osigura potpunu bezbjednost radi sprečavanja bilo kakvih provokacija, javio je TASS.

  • Očekujemo od Poljske da već danas preduzme neophodne mjere – dodaje se u saopštenju.

Ruski ambasador stigao je na memorijalno vojno groblje sovjetskih vojnika u Varšavi u diplomatskom vozilu sa ruskom zastavom. Nakon što je izašao iz automobila, okružila ga je agresivna gomila ljudi koja se ranije tu okupila sa ukrajinskim zastavama, krpama prelivenim crvenom farbom i antiruskim sloganima.

Na trgu u tom trenutku nije bilo policije. Diplomate su napravile tek nekoliko desetina koraka kada ih je okupljena gomila spriječila da uđu dalje u groblje.

Masa je nekoliko minuta vikala na ruske diplomate i bacala kese sa crvenom supstancom na njih. Policija je nakon nekog vremena potisnula gomilu i ispratila diplomate do automobila.

Okupljeni su vikali i na druge ljude koji su dolazili, poručujući im da nemaju pravo da odaju počast vojnicima i slave Dan pobjede nad fašizmom, a od policije su zahtijevali da ne dozvoli ljudima da polažu cvijeće.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare