Minsko polje: BiH gora i od Afrike - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Minsko polje: BiH gora i od Afrike

Danas je 4, april, Svjetski dan borbe protiv mina, a na današnji dan prije desetak godina je narodu obećavano da će baš na današnji dan BiH biti potpuno očišćena od mina, ali to se nije desilo. Sada se to obećanje pomjera do 2025. godine. Živi bili pa vidjeli!

Danas se, kako procjenjuje Centar za uklanjanje mina MAK BiH, u zemlji ima još oko 79.000 komada raznih vrsta eksplozivnih sredstava.

A juče su zvaničnici priznali da je dva odsto teritorije BiH još uvijek zagađeno minama, zaostalim iz prošlog rata.

– Nova strategija deminiranja predviđa da bi taj posao trebalo da završe do 2025. godine – saopštili su juče predstavnici Oružanih snaga BiH, na prezentaciji protivminskih akcija, koaj je održana na trasi Koridora “Pet C”.

Nije samo gradnja autoputa usporena zbog mina; pod minama je zarobljeno i na hiljade hektara obradivog zemljišta i šuma, a u sjenci opasnosti živi, kako se procjenjuje, ljudi u više od 1.300 naselja i zajednica.

BiH je jedan od loših primjera u svijetu po sporosti deminiranja teritorije. Poređenja radi, siromašna afrička zemlja Mozambik je za 20 godina nakon okončanja građanskog rata cjelokupnu svoju teritoriju potpuno očistila od mina, dok je BiH i 23 godine nakon potpisivanja mira još miljama daleko od tog cilja.

U poslijeratnom periodu od mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava stradale su 1.758 osobe, od čega 614 osoba smrtno. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH je stradao 121 deminer, od čega je 51 deminer poginuo. U 2018. su u BiH registrovana tri minska incidenta, u kojima je jedna osoba poginula, a tri povrijeđene.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Snijeg izazvao haos u Grčkoj

Vanja A

Dodik: BiH je sinonim za krizu

Vanja A

Osam osoba uhapšeno u Mostaru, svi iz Sarajeva

Vanja A

Ostavite komentar