4. Aprila 2019.

Minsko polje: BiH gora i od Afrike

Big Portal

Danas se, kako procjenjuje Centar za uklanjanje mina MAK BiH, u zemlji ima još oko 79.000 komada raznih vrsta eksplozivnih sredstava.

A juče su zvaničnici priznali da je dva odsto teritorije BiH još uvijek zagađeno minama, zaostalim iz prošlog rata.

– Nova strategija deminiranja predviđa da bi taj posao trebalo da završe do 2025. godine – saopštili su juče predstavnici Oružanih snaga BiH, na prezentaciji protivminskih akcija, koaj je održana na trasi Koridora “Pet C”.

Nije samo gradnja autoputa usporena zbog mina; pod minama je zarobljeno i na hiljade hektara obradivog zemljišta i šuma, a u sjenci opasnosti živi, kako se procjenjuje, ljudi u više od 1.300 naselja i zajednica.

BiH je jedan od loših primjera u svijetu po sporosti deminiranja teritorije. Poređenja radi, siromašna afrička zemlja Mozambik je za 20 godina nakon okončanja građanskog rata cjelokupnu svoju teritoriju potpuno očistila od mina, dok je BiH i 23 godine nakon potpisivanja mira još miljama daleko od tog cilja.

U poslijeratnom periodu od mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava stradale su 1.758 osobe, od čega 614 osoba smrtno. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH je stradao 121 deminer, od čega je 51 deminer poginuo. U 2018. su u BiH registrovana tri minska incidenta, u kojima je jedna osoba poginula, a tri povrijeđene.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare