25. Maja 2021.

Minsk: Spremni smo

Big Portal

To je sinoć izjavio beloruski ministar inostranih poslova Vladimir Makej.

“Spremni smo da prosledimo svaku informaciju u vezi sa incidentom i da sprovedemo transparentnu istragu u koju bi bili uključeni međunarodni stručnjaci”, rekao je Makej, prenosi Tass.

On je precizirao da je Belorusija spremna da pozove pre svega eksperte iz Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo i Međunarodnog udruženja za vazdušni transport kako bi sproveli istragu.

Naglasio je da su predstavnici Zapada počeli da iznose političke izjave i optužbe na račun Belorusije 10-15 minuta nakon što su primili izveštaj o incidentu.
“Smatramo da je to unapred planirana provokacija i jasno ćemo odgovoriti na takve stvari”, poručio je Makej.

Lideri EU sa samita u Briselu trebalo bi da pozovu na međunarodnu istragu o ovom incidentu, ali i da razmotre poziv svim EU avioprevoznicima da izbegavaju prelet preko teritorije Belorusije kao i zabranu preleta EU vazdušnog prostora beloruskim avio-kompanijama i sprečavanje njihovog pristup aerodromima u EU.

Avion kompanije “Rajaner” morao je u nedelju da se prinudno spusti u Minsk zbog lažne najave o podmetnujoj bombi, kada je uhapšen opozicionar Roman Protašević, koji je išao iz Atine za Vilnjus.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare