Minsk, neredi i vodeni topovi poslije predsjedničkih izbora - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Minsk, neredi i vodeni topovi poslije predsjedničkih izbora

Beloruska policija upotrebila je vodene topove, šok bombe i suzavac protiv demonstranata koji su se okupili nedugo pošto su saopštene izlazne ankete izbora, prema kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio bezmalo 80 odsto glasova. Protesti, doduše bez sukoba, i u drugim gradovima Belorusije.

Vodeni topovi upotrebljeni su u centru Minska posle serije sukoba policije i demonstranata, koji tvrde da su izbori, na kojima je Lukašenko još jednom osvojio veliki većinu glasova, namešteni.

Policija se postavila ispred ključnih institucija u prestonici, ne dozvoljavajući učesnicima protesta da priđu tim objektima.

“Stvari neće izmaći kontroli”, rekao je Lukašenko, upozoravajući demonstrante da će snage reda imati odgovarajući odgovor na svaki pokušaj remećenja stabilnosti.

Još uvek je nejasno kako su počeli sukobi u Minsku. Policija tvrdi da su demonstranti napali kordone, dok predstavnici opozicije navode da je do nereda došlo pošto se jedan kamion zaleteo u gomilu demonstranata.

Još uvek nema informacija o povređenima, ali je sudeći prema snimcima iz beloruske prestonice, povređen priličan broj demonstranata i policajaca.

Prema izlaznim anketama koje je objavila televizija Mir, Aleksandar Lukašenko je osvojio 79,7 odsto glasova. Na drugom mestu je Svetlana Tihanovskaja sa 6,8 odsto glasova, prenosi Tas.

Pobedu je proglasila i Tihanovskaja, bazirajući svoje tvrdnje na “osnovu stvarnih rezultata” sa oko 20 biračkih
mesta.

Na izborima je učestvovalo pet kandidata.

RTS, RT, TAS S

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar