Ministri Savjeta Evrope zabrinuti zbog situacije u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ministri Savjeta Evrope zabrinuti zbog situacije u BiH

Komitet ministara ponovilo je zabrinutost jer vlasti i politički lideri BiH još nisu postigli konsenzus o amandmanima koji bi trebalo da budu uneti u Ustav BiH.

Telo Saveta Evrope zaduženo za sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, podsetilo je da zadržavanje postojećeg diskriminatorskog izbornog sistema predstavlja povredu zahteva Evropske konvencije o ljudskim pravima i povredu obaveze BiH prema članu 46 Konvencije, a time i obaveza kao države članice SE.

Delegati ove grupe su pozdravili zaključak Predsedništva BiH od 28. aprila ove godine o uspostavljanju ad hok Političke radne grupe kao i zaduženje Saveta ministara BiH da pripremi akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Oni su takođe podržali politički sporazum koji je usledio između bošnjačkih i hrvatskih političkih llidera 17. juna ove godine o početku pregovora o sprovođenju sadašnjih presuda i dogovaranju nacrta ustavnih i zakonodavnih amandmana u roku od šest meseci kako bi se obezbedilo njihovo usvajanje u Parlamentu pje kraja 2021.

Od vlasti u BiH zahtevaju da što pre pruže detaljne informacije o realizaciji navedenih događaja, kao i kalendar za sprovođenje predviđenih aktivnosti, preneo je hercegovački portal Dnevnik.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar