Ministarstvo zbunilo građane: KN95 nije FFP2, ali može da bude i nije prihvaćena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ministarstvo zbunilo građane: KN95 nije FFP2, ali može da bude i nije prihvaćena

Ministarstvo zdravlja Austrije zbunilo građane upozorenjem da maske KN95, koje se nalaze u prodaji u toj zemlji, ne mogu biti prihvaćene od ponedeljka.

Od tada, podsetimo, u svim zatvorenim prostorima i javnom prevozu obavezne su maske tipa FFP2. Posle par sati izmenjeno je upozorenje, uz dodatno objašnjenje.

Od ponedeljka u Austriji je, zbog pojave novog soja koronavirusa, uvedena obaveza nošenja maske višeg nivoa zaštite tipa FFP2 u javnim ustanovama, kod lekara, u prodavnicama, i svim drugim zatvorenim prostorima.

Pošto su u prodaji i maske tipa KN95, Ministarstvo je izdalo saopštenje u kojem se navodi da maske tog tipa ne može biti prihvaćena kao tražena FFP2 maske.

Ko ne nosi FFP2 masku, može biti kažnjen sa novčanom kaznom od 25 evra. Za KN95 masku Ministarstvo je navelo da, iako ta maska pruža sličnu zaštitu, nije automatski prihvaćena.

Razlog za to je da ta maska nije prošla evropsku kontrolu kvaliteta.

Par sati kasnije Ministarstvo je izdalo pojašanjenje u kojem navodi da se ipak KN95 maske prihvataju, ali da nije baš svaka KN95 maska izjednačena sa FFP2 maskom.

Građanima je poručeno da su prihvaćene samo KN95 maske koje imaju evropske oznake provere kvaliteta.

Danas objavljeno

Pojačane kontrole ugostiteljskih objekata u Srpskoj

M.

Ruske vakcine sutra stižu u Banjaluku

M.

Patrijarh Porfirije danas u poseti manastiru Jasenovac; održana liturgija

M.

Ostavite komentar