26. Septembra 2019.

Ministarstvo odustalo do istrage, Tramp će “preživjeti”?

Big Portal

To je povećalo zabrinutost i demokrata i stručnjaka da ova institucija služi kao štit prvom čoveku SAD, piše Vašington post.

Svega nekoliko nedelja pošto su obaveštajni zvaničnici zatražili od Ministarstva i FBI-ja istragu letošnjih razgovora Trampa i Zelenskog, šef odeljenja za kriminal utvrdio je da nema dovoljno povoda da čak i pokrene istragu, reklli su za Post zvaničnici Ministarstva.

Zvaničnici i tužioci pregledali su grubi transkript poziva i potvrdili njegovu autenticnost, ali, s obzirom da slucaj nije bio otvoren – nisu preduzeli druge korake, poput ispitivanja, kažu neimenovani izvori, prenosi Blic.

Oni su pregledali samo da li je Tramp možda prekršio finansijske zakone kampanje, a ne federalne odredbe o korupciji, iako su neki pravni stručnjaci rekli da je delovalo da ima dokaza za oba slučaja.

Tramp je u telefonskom pozivu 25. jula više puta pozvao Zelenskog da pokrene istragu o bivšem potpredsedniku i mogućem predsedničkom kandidatu demokrata Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru i da upali zeleno svetlo za drugu istragu, o poreklu istrage specijalnog zastupnika Roberta Malera o ruskom uplitanju u americke predsednicke izbore 2016, kako se vidi u transkriptu koji je administracija objavila u sredu.

Tramp je svoje zahteve pojacao nonšalantnim navodima o pomoci koju SAD pružaju Ukrajini i nejasnim obećanjem kako bi se Zelenski jednog dana mogao sresti s Trampom u Beloj kući.

Tramp je takode pomenuo da njegov državni tužioc Vilijam Bar i licni advokat Rudolf DJulijani takođe mogu doprineti istragama koje je tražio. Zvanicnici kažu da Bar nije bio umešan u odluku da se ne istražuje Trampov poziv.

Pravni analitičari kažu da to ukazuje ne samo da je Tramp tražio nešto od stranca – što bi moglo da bude kršenje finansijskih zakona kampanje – već je ukazao na koruptivnu pogodbu prema kojoj bi Zelenski došao do sastanka u Beloj kući ili dobio nešto drugo u zamenu za prljavštinu o politickom neprijatelju predsednika, navodi Vašington post.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare