Ministarstvo odbrane Srbije: Ispunjene sve međunarodne obaveze - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ministarstvo odbrane Srbije: Ispunjene sve međunarodne obaveze

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da je Republika Srbija ispunila sve međunarodne obaveze i postupala u skladu sa svim važećim međunarodnim propisima u vezi sa padom aviona u Grčkoj koji je poleteo iz Niša i prevozio proizvode srpske odbrambene industrije.

Avion Antonov-12, koji je u vlasništvu ukrajinske kompanije Meridian LTD, prevozio je oko 11,5 tona proizvoda naše namejnske industrije, dok je vlasnik navedene robe bila privatna kompanija Valir iz Srbije. Republika Srbija izdala je saglasnost za izvoz naoružanja, čiji je dozvoljeni krajnji korisnik bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša – navodi se u saopštenju.

Dalje se kaže da u nadležnosti Republike Srbije nisu bili organizacija leta, koji je imao rutu Niš, sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, kao ni izbor kompanije za transport.

Takođe, navodi se dalje, Republika Srbija “nije nadležna ni za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu”.

– Kao što smo već saopštili naša zemlja odobrila je izvoz i transport školskih i svijetlećih minobacačkih mina. S obzirom da smo izdali dozvolu za izvoz ovog naoružanja ka krajnjem kupcu Ministarstvu odbrane Bangladeša, svakako ne može biti riječ o ilegalnoj trgovini, već o izvozu u skladu sa međunarodnim pravom – stoji u saopštenju i dodaje:

“Napominjemo i da bi dozvola bila izdata i da se radi o bojevoj municiji ili bilo kojoj drugoj vrsti naoružanja, s obzirom da je Bangladeš dozvoljeni krajnji korisnik i da je izvoz ovoj zemlji apsolutno u skladu sa zakonom i svim međunarodnim propisima, jer nije ni pod kakvim međunarodnim sankcijama. Tu činjenicu ističemo jer je Srbija veoma transparentna po ovom pitanju, dok se u pojedinim domaćim krugovima kontinuirano ponavlja narativ po kojem je izvoz naoružanja dozvoljen svima, uključujući i najbogatije zemlje svijeta, ali ne i Srbiji”

Na kraju se zaključuje da je sasvim očigledno da su pojedini domaći i inostrani krugovi razočarani što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, te nastavljaju sa plasiranjem novih izmišljotina.

– Ali smo ubjeđeni da će se ponovo razočarati, jer je Republika Srbija i u ovom slučaju dosljedno poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obavijeste javnost – kaže se na kraju saopštenja.

RTRS.

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar