9. Novembra 2022.

Ministarstvo: Legalizacija zakonski besplatna, Gradska uprava traži taksu

Big Portal

U resornom ministarstvu rekli su Srni da su organ jedinice lokalne samouprave nadležan za legalizaciju objekata i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ dužni da izdaju dokaze potrebne za utvrđivanje legalnosti objekata bez naplaćivanja naknada ili drugih troškova.

Iz Ministarstva su podsjetili da je izmjenama i dopunama zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata definisano da RUGIPP na zahtjev lokalnih zajednica besplatno treba dostaviti ortofoto snimak, kao i potrebnu zemljišnu dokumentaciju u svrhu izdavanja rješenja o legalnosti.

“Ministarstvo se i pisanim putem obratilo RUGIPP-u 10. oktobra, u kome se tražilo da republički i drugi organi uprave podnosiocu zahtjeva ili organu koji vodi postupak legalizacije izdaju dokaze potrebne za utvrđivanje legalnosti objekata, bez naplaćivanja naknada ili drugih troškova i da o tome obavijeste svoje područne jedinice”, istakli su u resornom ministarstvu.

Iz banjalučke Gradske uprave rekli su Srni da su Banjalučani obavezni platiti samo taksu za predaju zahtjeva.

Oni tvrde da Grad od legalizacije ne ostvaruje nikakve druge prihode, te da su stranke dužne da dostave geodetski snimak i vlasničku dokumentaciju koja je prema zakonu neophodna da bi uz legalizaciju dobili i upotrebnu dozvolu kako bi objekat kasnije mogli knjižiti.

“Geodetskim snimkom identifikuje se položaj objekta na parceli i isti drugačije nije moguće utvrditi, a dok se dokaz o postojanju objekata na snimku iz 2013. godine pribavlja službeno od katastra i to je dokument koji stranke ne plaćaju”, poručili su iz Gradske uprave.

Iz ove uprave su naglasili da se, ukoliko su stranke u ranijim postupcima dostavile određenu dokumentaciju, ponovo neće tražiti osim u slučajevima kada je to u njihovom interesu – u međuvremenu riješeni imovinsko-pravni odnosi i slično.

Pojedini mediji ranije su prenijeli da najavljena besplatna legalizacija zapravo nije besplatna, te da je Banjalučanima u gradskoj administraciji rečeno da će imati troškove od čak 300 KM kako bi završili ovaj postupak.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare