30. Marta 2021.

Ministar zdravstva KS: Epidemiološke mjere daju rezultate

Big Portal

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba KS Haris Vranić je kazao da je nakon uvođenja djelimičnog zatvaranja, kao mjere protiv korone, primjetan blagi pad broja zaraženih, ali i smrtnih slučajeva u Kantonu Sarajevo – sa 23 na 16.

Još uvijek je veliki broj hospitalizovanih i nema veći broj otpusta pacijenata u odnosu na prijem, ali je situacija bolja.

Kazao je da primarna zdravstvena zaštita, domovi zdravlja u KS rade odlično svoj posao. Za prvih 28 dana uradili su 58.000 pregleda, od toga 36.000 testova, a sada su počeli raditi i antigen-testovi.

“Najvažnije je da ove mjere koje smo mi prvi donijeli u BiH, nakon čega nas je slijedila i Federacija i Republika Srpska, daju rezultate. To su samo početni rezultati i oni ne znače da može doći do ‘opuštanja’. Naprotiv trebamo pojačati nadzor na provođenju mjera, građanima ponavljati da se moraju i dalje pridržavati epidemioloških mjera”, naglasio je Vranić.

Najavio je da će krajem ove sedmice biti sjednica Kriznog štaba, razmotriće rezultate uvođenja mjera, te će shodno tome donijeti odluku o nastavku ili ublažavanju mjera i zatvaranja, ali je izglednije da će mjere odnosno, zatvaranje, biti produženi.

Ministar je kazao da, prema izvještajima iz bolnica, nije veliki broj pacijenata na punoj kiseoničkoj potpori, odnosno korištenju respiratora.

Takođe je Vranić izvijestio zastupnike da je u toku današnjeg dana nastavljena imunizacija svih zdravstvenih radnika u KS, te da će donacijom kineskih vakcina, nakon verifikacije Agencije za lijekove, biti okončana za zdravstvene radnike.

“Za masovnu vakcinaciju u pripremi je dvorana Zetra, spiskovi su i plan za sve kategorije stanovništva napravljeni. Od danas bi trebalo da bude aktivirana i aplikacija za vakcinaciju. Može se nadati da će u budućnosti doći veći broj vakcina tako da će imunizacija biti nastavljena”, naveo je Vranić.

Podsjetio je da je najopasniji period između prve vakcine i revakcinacije, jer je primijećeno da u tom periodu dolazi do većeg broja zaraze zbog opuštanja i saznanja da su ljudi vakcinisani. Neke države u Evropi i svijetu nakon vakcinacije uvode lockdown do revakcinacije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare