Ministar zdravlja Austrije optimističan: Do ljeta će biti vakcinisano 63 posto odraslih građana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ministar zdravlja Austrije optimističan: Do ljeta će biti vakcinisano 63 posto odraslih građana

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober očekuje da bi, ako ne dođe do novih problema sa isporukama vakcina, do kraja drugog kvartala u Austriji moglo biti vakcinisano više od 4,6 miliona ljudi, ili oko 63 odsto odraslih građana.

Austrija polazi od toga da će u prvom kartalu dobiti oko dva miliona doza, a u drugom još šest miliona. Dodatno će u drugom kvartalu pristići i prvih 687.000 doza vakcine Džonson i Džonson, tvdi Anšober.

– Od Evropske komisije najavljena ranija isporuka deset miliona doza Biontek-Fajzer znači da će Austrija moći da očekuje oko 200.000 doza – naglasio je on.

Od jula, tvrdi, planirano je da bude isporučeno daljih 11 miliona doza već odobrenih vakcina za treći kvartal.

Ukupno je Austrija naručila 11,1 milion doza Biontek-Fajzer, 6,9 miliona doza Astra Zeneka vakcije, 4,7 miliona doza vakcine Moderna, 3 miliona doza KjurVaks, 2,5 miliona doza Džonson i Džonson i 1,2 miliona doza Valneva vakcine.

Anšober je objasnio da je u vrijeme prvog paketa nabavke od jeseni moralo da se sprovede naručivanje bez postojanja odobrenja vakcina, bez znanja kada će dobiti dozvolu i kolike količine će moći biti isporučivane.

Zbog toga je odlučeno da se za planiranih 200 miliona evra što je moguće više naruči raznovrsnih proizvoda.

Austrija se, prilikom naručivanja, posebno oslonila na one vakcine za koje se očekivalo brzo odobrenje, jer je cilj da se vakcinacija stanovništva obavi do ljeta.

Danas objavljeno

Upozorenje na obilne padavine na području Banjaluke

M.

Bez pomaka u dogovoru HDZ i SDA

M.

Tužilaštvo traži pritvor za gradonačelnika Zenice

M.

Ostavite komentar