Ministar priznaje da nema stentova, u UKC Banjaluka to kriju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ministar priznaje da nema stentova, u UKC Banjaluka to kriju

Pacijenti u Srpskoj koji se liječe na Univerzitetsko-kliničkom centru RS u Banjaluci mogli bi da se nađu u neprilici jer u poslednjih nekoliko sedmica ova ustanova ima problem sa nedostatkom stentova.

Da problemi postoje potvrdili su nam i iz nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

Nekoliko pacijenata u posljednih nekoliko sedmica vraćeno je iz UKC Republike Srpske jer u ovoj ustanovi nisu imali na raspolaganju dovoljan broj stent uređaja. Pacijentima je, kako saznajemo, tada rečeno da se ugradnja stenta obavlja samo hitnim slučajevima. Ove informacije provjerili smo u UKC RS, ali nismo dobili konretan odgovor.

„U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ne postoji lista čekanja za zbrinjavanje akutnog infarkta miokarda, jer se ovo stanje zbrinjava 24 časa 365 dana u godini. Dakle, u našoj ustanovi se urgentna stanja zbrinjavaju odmah, a elektivni pacijenti se trenutno zakazuju prije“ – kažu iz UKC RS.

Da se UKC RS nalazi u problemu zbog nedostatka stent uređaja, potvrdio je i ministar zdravlja RS Alen Šeranić. Sudeći po odgovoru ministra, tvrdnje pacijenata su tačne, UKC RS trenutno raspolaže sa svega 30 stentova, rezervisanih za hitne slučajeve.

„Da su oni obezbijedili 30 stentova vezano za one koji su najugroženiji, a shodno trijaži oni tako i rade. I to je stvar da su programe koji su predviđeni za druge pacijente, a koji nisu hitni, u ovom trenutku su stavljeni na čekanje dok ne dođe isporuka, ako se ne varam od narednih 250 stentova koliko je planirano samom javnom nabavkom“, kaže Šeranić.

Nedostatak stentova nije jedini problem sa kojim se suočava UKC RS, ali i cjelokupan zdravstveni sistem u Srpskoj. Već mjesecima apoteke u Srpskoj imaju problem sa nedostatkom lijeka Tamoksifen koji se koristi u liječenju oboljelih od raka dojke. Umjesto ovog lijeka pacijentima se daju Nolvadex tablete, koje se plaćaju.

Iz FZO Republike Srpske nisu konkretizovali problem nedostatka ovog lijeka, ali su prokomentarisali situaciju oko nabavke svih vrsta citostatika. Kao glavne probleme ističu finasnije koje su djelimično riješene i monopol farmaceutksih kompanija u procesu javnih nabavki lijekova.

„Nijedan citostatik sigurno nije da nije nabavljen, nego postoji problem jer smo malo tržište i zato što postoji interes farmaceutskih kompanija da prodaju po nekim cijenama koje nisu tržišne i koje nisu nešto što bi prihvatio bilo ko da finansira jer ne može se takav dio tolerisati da ucjenjuje sa tako bitnim stvarima“, kaže vršilac dužnosti direktora FZO Republike Srpske Dejan Kusturić.

Problem oko nabavke citostatika leži u činjenici da se određeni citostatici ne uklapaju u cijene koje su predviđene Pravilnikom o cijenama, pa zbog toga nema ponuđača, smatra bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić. Kaže da nije slučajno da se ovakve stvari iznova ponavljaju i da to postaje nerješiv problem.

„Slična situacija je i kod stentova i kod svega drugog. Jedna složenost sistema koji bi bilo potrebno reformisati i skroz promijeniti način nabavke, gdje bi se mogla prekinuti ova agonija koja je za pacijente strašna, da kupuju sami u apotekama, a poslije Fondu traže povrat sredstava, gdje na neki način osim veleprodajne, plaćamo i maloprodajnu maržu i još se više usložnjava stanje u zdravstvenom sistemu, a da ne govorimo o trpljenju, patnjama i izgubljenim životima zbog nedostatka citostatika“ , kategoričan je Stanić.

Nije prvi put da su zdravstvene ustanove suočene sa nedostatkom lijeka Tamoxifen. Cijena 10mg ovog lijeka u apotekama je 8 KM. Građani su se i ranije žalili kako apoteke i zdravstvene ustanove u Srpskoj nemaju potrebnih lijekova.

BN TV

Danas objavljeno

Ministarstvo zatražilo hitno izjašnjenje Atovića zbog poziva na rat

M.

Steže se obruč oko ubice porodice Đokić: Jake policijske snage u selu gdje su pronađena spaljena tijela

M.

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

Ostavite komentar