8. Maja 2022.

Ministar najavio: Aktiviraćemo; “Svako ko misli da ćemo sjediti skrštenih ruku – vara se”

Big Portal

I to u slučaju da Kosovo aplicira za članstvo u Savet Evrope, to je izjavio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

On je za RTS rekao da Srbija neće sedeti skrštenih ruku i gledati kao se sprovodi pravno nasilje.

“Svako ko misli da ćemo sedeti skrštenih ruku dok se brutalno krše Briselski i Vašingtonski sporazum vara se. Borićemo se na svaki moguću način. Da, postoji zainzteresovanost Prištine da uđu u Savet Evrope, što im je super za biračko telo. Ruska federacija nije više u Savetu Evrope, ali tu se odlučuje prostom većinom i nije tajna da Priština ima većinu članica Saveta Evrope na svojoj strani, ali na svojoj strani nema principe SE koji se odnose na to šta neko mora da ima da bi ušao u tu organizaciju”, rekao je Selaković.

Selaković je kazao i da Zapad već na određeni način ide ka tome da zahteva od Srbije da Prizna nezavisnost Kosova, ali da se Srbija bori da ne ide u tom smeru.

“Kao što smo se borili do sada borićemo se još jače i mi smo ti koji tvrde da je napravljen presedan. To govorim na osnovu razgovora sa mnogim državnicima iz južne Amerike, Afrike i drugih delova sveta. Svet je pun problema kao što je KiM. Ne isti, ali problem secesije postoji u čitavom svetu. Pravljenje jednog presedana može da izrodi vrstu devijantnog pravila. Putin je pomenuo primer Kosova, odnosno savetodavnog mišljenja Suda u Hagu. Naježim se kada čuujem to u UN. Kada pomenu to mišljenje kome je doprinela tadašnja srpska vrhuška postavljajući pogrešno pitanje”, rekao je Selaković.

On je istakao da ne zna da li se u ovom periodu od 23 godine država uspešnije borila kao u poslednjih 10 godina, a da je manevarski prostor manji.

“Borićemo se i protiv toga da se na mapama ne prikazuje Kosovo kao nezavisna država. Na kršenje i Briselskog i Vašingtonskog sporazuma nećemo sedeti skrštenih ruku”, rekao je Selaković.

On je najavio i da će 16. maja prisustvovati ministarskom radnom ručku u Briselu, gde će jedna od glavnih tema biti Zapadni Balkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare