Minimalac i doprinosi za privredne subjekte kojima je zabranjen rad u RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Minimalac i doprinosi za privredne subjekte kojima je zabranjen rad u RS

Privrednici kojima je zbog pandemije onemogućen rad prema odluci Republičkog štaba biće isplaćena minimalna plata i doprinosi za period u kojem ne budu radili.

Potvrdio je premijer Republike Srpske Radovan Višković nakon sastanka s predstavnicima ugostitelja, frizera i kozmetičara kojima je zabranjen rad Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije.

“Mjere su bile iznuđene. Nisu ničiji hir, želja, ničija volja. Republika Srpska je prema ovoj branši imala najliberalnije mjere u regionu, ali epidemiološka situacija ne daje nam za pravo da stojimo zatvorenih očiju i da ne preduzimamo nikakve mjere”, rekao je Višković i dodao:

“Ono što smo radili u protekloj godini za sve privredne subjekte kojima štab onemogući da radi mi ćemo plaćati minimalnu platu i poreze i doprinose za čitav period”.

Višković je pojasnio da će kompletni doprinosi i minimalne plate za mjesec mart biti isplaćene, čak i u slučaju da zatvarnje potraje samo sedam dana.

Rekao je da će već u petak ići u realizaciju onog što su dogovorili na današnjem sastanku.

“Razumijemo probleme u kojima se sektor ugostiteljstva nalazi. Dogovorili smo da već u petak sjednemo sa ministrom trgovine i ministrom finansija i krenemo u realizaciju onoga što smo danas ovdje dogovorili”, rekao je Višković novinarima.

On je najavio i mogućnost otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona.

“Kozmetički saloni i frizeri dali su primjedbu da oni nisu ta branša koja ugrožava zdravlje ljudi, da prihvataju jednog po jednog klijenta, tako da će im vjerovatno poslije isteka ovih sedam dana mjera biti dozvoljen rad”, istakao je Višković.

Premijer RS se ovom prilikom izvinio ljudima iz ovih branša jer je, kako kaže, možda falilo malo više komunikacije na relaciji resornih ministarstava i njihovih udruženja.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će se ići u postepeno otvaranje čim se za to steknu uslovi.

Ona je dodala da se ne zna kada će to biti, ali je izrazila nadu da će dolaskom toplijeg vremena biti lakše nositi se s pandemijom.

“Sad gledamo kako da svi preživimo ove mjere. Ono što je otvorena mogućnost jeste upravo njihov pristup Garantnom fondu koji smo kreairali na početku pandemije kao podršku.”, rekla je Cvijanovićeva.

Nezavisne

Danas objavljeno

Masakr u vrtiću na Tajlandu preživjelo samo jedno dijete

Vanja A

Lavrov: “NATO je otišao predaleko”

Vanja A

Moskva: Neuspješno; Napad odbijen

Vanja A

Ostavite komentar