"'Mini Šengen' srpska namera da formira četvrtu Jugoslaviju" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“‘Mini Šengen’ srpska namera da formira četvrtu Jugoslaviju”

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti izjavio da je “mini Šengen” srpska namera da formira četvrtu Jugoslaviju.

On smatra i da je takva ideja opasnost.

“Balkanski ‘mini Šengen’ nije stvarnost, već više ideja. Za saradnju šest zemalja regiona imamo okvir Berlinskog procesa. U tom smislu nema ničeg novog”, kazao je sinoć Kurti u emisiji “Rubikon” na KTV.

On nije iskljucio mogućnost da prisustuje narednom sastanku balkanskog “mini Šengena”, ali navodi da je malo je verovatno da bi takva odluka bila doneta u njegovom kabinetu, preneo je Kosovo Onlajn.

“Moramo da razgovaramo o svemu u Vladi Kosova. Moramo da sacekamo dokumentaciju ove ideje i ja ću razviti neke preliminarne kontakte pre nego što odem na četvrti sastanak”, rekao je on.

Uveren je, međutim, da bi albanski “makro Šengen” mogao da se implementira vrlo brzo.

“Albanski ‘makro Šengen’ podrazumeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju. Balkanski “mini-Šengen” je ideja koja nije sprovedena, dok albanski ‘makro Šengen’ može da se sprovede vrlo brzo. Takve inicijative ne mogu se usmeriti negde drugde, sem prema Berlinskom procesu”, rekao je Kurti.

Govoreći o stavu Trampovog izaslanika Ricarda Grenela, koji insistira na ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kurti je rekao da američki diplomata “ima puno energije i nije zlonameran”, ali da su pitanja na Balkanu i odnosi Kosova i Srbije osetljivi.

Ponavlja da je pokazao spremnost da ukine takse, ali nakon uspostavljanja principa reciprociteta.

“Preciziraćemo šta je reciprocitet. Kosovo može da primeni reciprocitet, ali to ne čini. Nikako ne možete ulaziti u Srbiju sa kosovskim registarskim tablicama. Tako bi moglo da postupi i Kosovo, tako bi izgledao reciprocitet. Imamo pravo da ne dozvolimo srpske kamione jer nemamo ugovor o drumskom prevozu”, naveo je Kurti.

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar