Mineapolis - grad u pepelu, vojska na ulicama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Mineapolis – grad u pepelu, vojska na ulicama

Guverner Minesote proglasio je vanredno stanje i poslao vojnike na ulice suočen sa ozbiljnim nasiljem, koje je prouzrokovala smrt Džordža Flojda, stradalog tokom hapšenja.

Već u sredu bilo je sasvim jasno da su stanovnici Mineapolisa besni zbog akcije nekolicine policajaca, koji su naprosto ugušili Džordža Flojda tokom akcije hapšenja.

Južni deo Mineapolisa prosto je eksplodirao kada su se na Internetu pojavili snimci hapšenja, na kojima se vidi policajac koji kolenom sprečava Flojda da se podigne.

Takođe, jasno se čuje kako Flojd zapomaže da ne može da diše. Nekoliko trenutaka kasnije, bio je mrtav.

Guverner Tim Volc, koji je zatražio da se protiv policajaca podigne optužnica, je podržao proteste, ali je bio prisiljen da reaguje posle talasa nasilja koji je zahvatio grad u noći između srede i četvrtka.

Policija je ispaljivala patrone suzavca i gumene metke na demonstrante, koji su palili zgrade i pljačkali prodavnice.

“Nažalost, neki su se upustili u nelegalne i opasne aktivnosti, uključujući paljevinu, izazivanje nereda, pljačku i uništavanje imovine”, napisao je Volc objašnjavajući razloge zbog kojih je proglasio vanredno stanje.

Lokalne vlasti u Minesoti su u četvrtak pokušavale da utvrde stepen štete, uključujući potpuno uništen trgovinski centar, nekoliko spaljenih prodavnica i potpuno demoliran stambeni blok.

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej je rekao da je destrukcija demonstranata “proizvod besa lokalnog crnačkog stanovništva zbog 400 godina nejednakosti”.

Frej je najavio sveobuhvatnu akciju kako bi se mir i bezbednost vratili u grad.

Afroamerikanac Džordž Flojd je preminuo u ponedeljak pošto su ga policajci vezali lisicama, dok mu je beli policajac kolenom stiskao vrat.

Sva četvorica policajaca koji su učestvovali u hapšenju su otpušteni po hitnom postupku, a istrazi se priključio i Federalni istražni biro.

Američko ministarstvo pravde je istragu o smrti Džordža Flojda proglasilo najvišim prioritetom i u Mineapolis uputilo iskusne istražitelje i tužioce.

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar