Milionska utaja poreza u Hrvatskoj, među optuženima i državljanin BiH - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Milionska utaja poreza u Hrvatskoj, među optuženima i državljanin BiH

USKOK je podigao optužnicu protiv devetočlane grupe koju tereti da je na uvozu luksuznih automobila hrvatsku državu oštetila za više od 6,5 miliona kuna neplaćenog poreza (oko 900.000 evra).

Osam hrvatskih i jedan bosanskohercegovački državljanin optuženi su nakon istrage za zločinačko udruženje te utaju poreza u sastavu zločinačkog udruženja ili pomaganja u tom krivičnom djelu.

Hrvatski mediji navode da je na čelu optužene grupe hotelijer i menadžer iz zagrebačke Dubrave Robert Palić čiji su saradnici polovne luksuzne BMW, Mercedes i Porschee automobile prethodno kupovali od raznih firmi, a zatim fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim firmama.

USKOK tvrdi da je optužene povezao na području Hrvatske i Češke od početka 2015. do januara 2018. godine radi “stcanja nepripadne koristi za sebe i druge” trgovinom polovnih automobilima i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjivanjem PDV-a.

Izdavanjem nevjerodostojnih računa za 39 automobila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obaveze uplata PDV-a budžet je navodno oštećen za više od 6,5 miliona kuna.

Vođa grupe je, osim toga, iz budžeta dobio i 1,5 miliona kuna povrata poreza, od čega je gotovo 650.000 kuna proslijedio na račun druge firme čija ga je odgovorna osoba podigla i dala prvooptuženom.

On je novac zadržao “kao zajedničku korist s ostalim okrivljenicima”, dok je njegovoj firmi nezakonito pribavljeno 852.000 kuna, tvrdi USKOK.

U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi stečene inkriminiranim krivičnim djelom od svih optuženih, dok je za vođu grupe predloženo i prošireno oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 8,7 miliona kuna, saopštilo je Državno tužilaštvo.

FENA

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar