4. Oktobra 2019.

Milionska utaja poreza u Hrvatskoj, među optuženima i državljanin BiH

Big Portal

Osam hrvatskih i jedan bosanskohercegovački državljanin optuženi su nakon istrage za zločinačko udruženje te utaju poreza u sastavu zločinačkog udruženja ili pomaganja u tom krivičnom djelu.

Hrvatski mediji navode da je na čelu optužene grupe hotelijer i menadžer iz zagrebačke Dubrave Robert Palić čiji su saradnici polovne luksuzne BMW, Mercedes i Porschee automobile prethodno kupovali od raznih firmi, a zatim fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim firmama.

USKOK tvrdi da je optužene povezao na području Hrvatske i Češke od početka 2015. do januara 2018. godine radi “stcanja nepripadne koristi za sebe i druge” trgovinom polovnih automobilima i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjivanjem PDV-a.

Izdavanjem nevjerodostojnih računa za 39 automobila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obaveze uplata PDV-a budžet je navodno oštećen za više od 6,5 miliona kuna.

Vođa grupe je, osim toga, iz budžeta dobio i 1,5 miliona kuna povrata poreza, od čega je gotovo 650.000 kuna proslijedio na račun druge firme čija ga je odgovorna osoba podigla i dala prvooptuženom.

On je novac zadržao “kao zajedničku korist s ostalim okrivljenicima”, dok je njegovoj firmi nezakonito pribavljeno 852.000 kuna, tvrdi USKOK.

U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi stečene inkriminiranim krivičnim djelom od svih optuženih, dok je za vođu grupe predloženo i prošireno oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 8,7 miliona kuna, saopštilo je Državno tužilaštvo.

FENA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare