1. Marta 2019.

Milioni za migrante stižu u BiH, pa im se gubi trag

Big Portal

Mada se još od prošlog ljeta u javnosti govori o desetinama miliona KM koje su vlasti BiH dobile da što lakše i bezbolnije prebrode probleme koji su stigli sa migrantima, u ovom trenutku niko ne zna ili ne želi reći kojim kanalima i iz kojih izvora dolaze milioni za migrante i kako se troše, piše Avaz.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara, čak je prije nekoliko dana rekao da “nijedan donirani evro za suočavanje sa migrantskom krizom nije prošao putem Ministarstva finansija i trezora BiH”. Rekao je i da su ta sredstava raspoređivana putem međunarodnih organizacija te da se radi o iznosu od šest miliona evra.

No, nije tačna Zvizdićeva tvrdnja da su sva sredstva išla preko stranih organizacija, jer su iz Ministarstva finansija i trezora BiH za “Avaz” potvrdili da je u avgustu prošle godine Češka uplatila 1,8 miliona KM na ime pomoći migrantima, a primalac je bilo Ministarstvo bezbjednosti.

Potvrđeno je i da je Državni sekretarijat za migracije Švajcarske u novembru prošle godine uplatio skoro 241.000 KM Službi za poslove sa strancima BiH.Ali, u Ministarstvu finansija i trezora nisu mogli odgovoriti napitanje koliko je do sada iz budžeta BiH izdvojeno za migrantsku krizu, kao ni na pitanje je li BiH koristila pomoć evropskog Fonda za migrante.

– Da li je i koliko BiH iskoristila sredstava iz tog Fonda, ne možemo odgovoriti, jer nemamo te informacije i možete se obratiti Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, Graničnoj policiji BiH i Službi za poslove sa strancinma BiH – naveli su iz MFT.
Nepovjerenje i nesigurnost

Iako u MFT ne znaju jesu li navedene institucije koristile sredstva evropskog Fonda, potvrdili su da je BiH u 2017. godini uplatila 60.000 KM u evropski Fond za migrante preko Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sama činjenica da institucije BiH nemaju egzaktne i precizne podatke o tome odakle, na koji način i u kojim količinama stiže novac za migrante, ulijeva nepovjerenje i nesigurnost te otvara mogućnost za manipulacije, kako s novcem, tako i s brojem migranata te s njihovim ulaskom u našu zemlju.

Jer, na ovaj način državne institucije, u čijoj je isključivoj nadležnosti pitanje migracija i migranata, pokazuju da u svojim rukama ne samo da ne drže sve nego nijedan konac.

Delegacija EU u BiH objavila je prošle godine informaciju da je BiH 2018. odobreno skoro 7,5 miliona evra za prevazilaženje migrantske krize

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare