Milioni Nijemaca zamijeniće automobile javnim prevozom - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Milioni Nijemaca zamijeniće automobile javnim prevozom

Mesečne karte od devet evra izuzetno su popularne u Nemačkoj.

Nemačka je odlučila da stimuliše građane da više koriste javni prevoz i za sve vrste lokalnog i regionalnog prevoza ponudila je kartu od svega 9 evra mesečno. Ideja je da se skupo gorivo za automobile pokuša “zaobići” jeftinim javnim prevozom.

Kakvi su rezultati? Jednom rečju – fantastični. Samo je Deutsche Bahn (Nemačke železnice) prodao 2,7 miliona karata od 9 evra za lokalni prevoz, a pretpostavlja se da je ukupno prodato oko sedam miliona karata (u Nemačkoj živi nešto više od 80 miliona stanovnika).

Očekuju se i gužve na peronima autobuskih i železničkih stanica koje bi mogle uzrokovati kašnjenja u lokalnom prevozu. U međuvremenu, nemački ministar saobraćaja, Tarek Al-Vazir, pozvao je stanovnike da se u sledeća tri meseca prebace na autobuse i vozove sa kartom od 9 evra.

“Iskoristite ponudu jer će ona postaviti smer budućeg planiranja saobraćaja”, rekao je ministar u ponedeljak u Visbadenu.

Karte su aktivne od 1. juna i ova akcija važi tri meseca. Dakle, za 27 evra vozi se koliko možeš u tom periodu.

Ako se karta, na primer, kupi u Hamburgu, možete je koristiti u lokalnom saobraćaju u Berlinu ili bilo kom drugom nemačkom gradu, a važiće čak i u nekim međugradskim vozovima.

Danas objavljeno

Sintetičko gorivo (ni)je rješenje: Do 2035. biće ga dovoljno za samo 2% vozila u Evropi

Vanja A

Novi električni Hyundai prelazi 614 km sa jednim punjenjem

Vanja A

Petina električnih automobila prodatih u Evropi sklopljena u Kini

Vanja A

Ostavite komentar