"Milioni evra za rješavanje migrantske krizu nisu uplaćeni na račun trezora BiH" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Milioni evra za rješavanje migrantske krizu nisu uplaćeni na račun trezora BiH”

Nakon niza izvještaja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milioni evra doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo finansija i trezora BiH obavjestilo je javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

Kako kažu, netačni su i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju finansijski izvještaji iz IOM o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva bezjednost BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvještaje za sjednice Savjeta ministara BiH.

– Podsjećamo da sve institucije BiH imaju obvezu da posluju u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvještaje o izvršenju budžeta koje, nakon što ih usvoji Savjet ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljujemo na internet stranici Ministarstva financija www.mft.gov.ba. Svi rashodi obuhvaćeni budžetom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat „Budžet za građane“ – saopšteno je iz ministarstva kojim rukovodi Vjekoslav Bevanda.

Naglašavaju da se sredstva planirana budžetom troše u skladu sa zakonom dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

– Sva zaduženja koja odlukama Savjeta ministara budu dostavljena Ministarstvu finansija i trezora BiH biće realizovana u skladu sa zakonom. Ministarstvo finansija ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnja izvještaje i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte EU i Organizacije Ujedinjenih nacija, a verifikovani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com – piše u sapštenju.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar