Milanović za dijalog o BiH sa Vučićem i Erdoganom - BIGportal.ba
Region Vijesti

Milanović za dijalog o BiH sa Vučićem i Erdoganom

– Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovo je izrazio spremnost da zajedno sa predsednicima Turske i Srbije, Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića, pokušaju da sa političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH, postignu odgovor o prevazilaženju krize u ovoj zemlji, koja bi se mogla proširiti na ceo region, piše danas zagrebački Večernji list.

Iz kabineta hrvatskog predsednika naveli su da je za Hrvatsku ključno da se Hrvatima u BiH garntuje legitimna zastupljenost u telima vlasti i da se prestane sa njihovim preglasavanjem.

“Predsednik Milanović je u novembru prošle godine predložio posredovanje trojice predsednika – Hrvatske, Srbije i Turske – smatrajući da takav format posredovanja može pomoći dogovoru između tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini – Hrvata, Srba i Bošnjaka”, podsetio je portparol hrvatskog predsednika Nikola Jelić.

Jelić je za zagrebački dnevnik izjavio da Hrvatska ima ustavnu obavezu da brine o položaju Hrvata u BiH, kao što joj je, kako je naveo, i strateški interes celovita i stabilna BiH kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Jeić je pojasnio da inicijativa hrvatskog predsednika jedino ima za cilj da obezbedi ravnopravnost sunarodnika u BiH.

“Predsednik Milanović predlagao je posredovanje trojice predsednika isključivo s ciljem da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i njihova legitimna zastupljenost u telima vlasti”, rekao je Jelić.

Nakon susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog kolege Erdogana u nedelju u Ankari, gde je bilo reči o ovoj temi, Jelić kaže da je Milanoviću drago da razgovori zainteresovanih strana idu u tom smeru i veruje da takav format posredovanja ima realne izglede za uspeh.

“Ako je moguće dogovoriti posredovanje te vrste, predsednik Milanović će učestvovati , ali pri tome očekuje i podršku Vlade Hrvatske”, naveo je Jelić u izjavi za Večernji.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Rusija: “Završeno”

Vanja A

“To bi dovelo do novog rata”

Vanja A

Još jedan “rat” na pomolu? “Amerika će platiti visoku cijenu”

Vanja A

Ostavite komentar