29. Juna 2022.

Milanović na samitu NATO govorio o BiH, hrvatsku vladu nazvao “dvorskim ludama”

Big Portal

Takođe, nije propustio priliku da uputi kritiku hrvatskoj vladi, čije članove je nazvao “dvorskim ludama”.

“Srećom, niko nije primijetio da nema tih dvorskih luda… Ne moraš biti u mom društvu, ali neko treba da predstavlja vladu”, rekao je hrvatski predsjednik ocijenivši to neodgovornim.

Naveo je da “ne gaji iluzije da će američki predsjednik posvetiti pet minuta svog vremena” za priču o BiH. “Hrvatska mora napraviti sve da informacija, činjenice, argumenti budu dostupni svima. I onda, ako vidimo da ne ide, reći – dosta. Mi nikoga ne gazimo. Mora se igrati po pravilima”, rekao je Milanović i dodao:

“Ono što smo čuli ovdje pedeset puta je poredak temeljen na pravilima. To jako lijepo zvuči, ali toga se teže pridržavati”.

Istakao je da posao Hrvatske nije samo da traži tuđu pažnju i razumijevanje, ali u nekim stvarima, smatra, treba se poslužiti alatima, kao što je blokada.

Kao primjer je naveo Tursku koja je, kako je rekao, Švedskoj uzela dio identiteta.

“Vidjećemo kako će se to završiti. To se zove pritisak, ne ucjena”, rekao je Milanović.

Povezujući sve to sa BiH, ponovio je da tamo za Hrvata glasaju ljudi koji nisu Hrvati, pa čak i da se noć prije izbora neki Hrvati deklarišu u nešto što nikada nisu bili, prenosi N1.

Milanović se ponovo osvrnuo na nedavni samit lidera EU kada su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, a BiH, kako je kazao, čvrgu.

“To je situacija u kojoj država koristi pravo veta i dobili bi ga svi. Ovako je BiH dobila prazna obećanja”, rekao je Milanović i dodao da su drugi radili svoj posao, da su bili aktivni, ne agresivni, države bi se, smatra, drugačije ponašale.

On je rekao da su neke države iscrpljene već i materijalno, zato što daju, daju i daju i očekuju da im se to nadoknadi.

“Neke države su primile stotine hiljada i miliona prognanih. Hrvatska nije. Hrvatskoj se u ovom slučaju geografija pokazala kao prednost. Možda zvuči cinično, ali nije”, rekao je Milanović, prenijeli su hrvatski mediji.

izjavio je danas da koliko god bila važna poruka Finskoj i Švedskoj da se priključe Alijansi, Rusija je napala Ukrajinu i taj sukob prijeti da se prelije.

“Dnevno, zavisi koga slušate. Po nekima Ukrajina samo što nije pobijedila, a po drugima samo što se nije raspala, a svi su na strani Ukrajine. Ovo je konflikt koji prijeti sve više i više da se prelije”, rekao je Milanović u odgovoru na pitanje da li će NATO nakon ovog samita biti snažniji.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare