28. Januara 2022.

Milanović na “crnoj listi” ukrajinskih nacionalista

Big Portal

Povod na uvrštavanje na “ukrajinsku crnu listu” bila je Milanovićeva izjava da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i da je EU podstakla državni udar u Ukrajini kojim je 2014. godine zbačen proruski predsjednik Viktor Јanukovič, prenose hrvatski mediji.

Osim toga, Milanović je rekao da se Hrvatska ni na koji način neće uplitati u ukrajinsku krizu ako dođe do njene eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je prije dva dana na razgovor hrvatskog ambasadora u Kijevu Anicu Džamić kako bi protestovalo zbog Milanovićevih izjava, koje su pozitivno odjeknule u Rusiji.

Milanovićevo uvrštavanje na “crnu listu” potvrdio je i zamjenik portparola ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksej Zajcev na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Na listi ukrajinske nacionalističke internet stranice “Mirotvorac” nalazi se čak 187.000 imena, među kojima i osnivača grupe “Pink Flojd” Rodžera Voltersa, koji je prije tri godine izjavio da Rusija ima više prava na Krim od Ukrajine.

Baza podataka osnovana je 2014. nakon sastanka ukrajinskog političara Georga Tuke i bivšeg člana ukrajinske državne obavještajne službe koji je poznat pod pseudonim “Roman Zajcev”.

Osim agenata ruske obavještajne službe, na listi se nalazi i bjeloruska književnica Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade, zato izjave da su neki etnički Ukrajinci pomagali nacistima u progonu Јevreja.

Na listi je i 500 ukrajinskih javnih službenika, etničkih Mađara, koji su dobili mađarske pasoše, a razlog je taj što Ukrajina zabranjuje dvostruko državljanstvo, a “Mirotvorac” takav čin smatra izdajničkim.

Objavljeni su i podaci oko 4.500 novinara, zapadnih, ukrajinskih i ruskih, koji su imali akreditacije vlasti Donbasa, što je bio uslov da mogu da rade na tom području, a mnogi od njih su kasnije dobijali prijetnje.

Nekoliko ljudi ubijeno je nakon što su im imena i adrese osvanuli u bazi podataka “Mirotvorca”.

Uklanjanje ove stranice više su puta zatražili UN, ambasadori G7 i EU i grupe za ljudska prava.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare