Milanović: Bez Srbije i Hrvatske nema promjene Dejtonskog sporazuma - BIGportal.ba
Region Vijesti

Milanović: Bez Srbije i Hrvatske nema promjene Dejtonskog sporazuma

Bilo kakve promjene u BiH ne smiju se dogoditi bez Hrvatske i Srbije, izvornih potpisnica Dejtonskog sporazuma, izjavio je danas hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je juče u Briselu na samitu NATO rekao da su se uvrštavanju Dejtonskog sporazuma u Deklaraciju NATO protivile neke zapadne zemlje među kojima je pomenuo Njemačku i Italiju.

Danas u Bratislavi razgovarao je sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsjednikom Andžejom Dudom i tom prilikom ponovio da je Hrvatska tek nakon šest dana insistiranja uspjela da u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Dejtonski sporazum.

  • To se nije smjelo dogoditi, to je trebalo da bude riješeno još prije nedjelju dana. Neko se tome protivi, dakle neko ima problema s Dejtonom, želi ga razmontirati – rekao je Milanović, prenijela je Hina.

Dodao je da te države koje to žele kritikuju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja tog mirovnog sporazuma.

  • To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno – rekao je Milanović.

Rekao je da se uključivanje Dejtona u završnu deklaraciju NATO protivilo više država, Njemačka, Italija, odnosno “niz zapadnih diplomatija”.

  • Zapadna Evropa koja na nekom toksičnom nivou, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, obezbjeđuje od potresa – rekao je hrvatski predsjednik.

Dodoa je i da dio zapadnih država za BiH zagovara takozvani građanski model kojim bi se zamijenio dejtonski koncept tri ravnopravna naroda, a dan ranije u Briselu je rekao da “to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala”.

  • To neka rade kod svoje kuće. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Šengen – rekao je Milanović.

Naglasio je, kako se navodi, da se planovi za BiH ne mogu donositi “ispod radara” te da bilo kakve promjene u BiH moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  • Zato sam ljudima koji o tome ne znaju puno jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posrijedi po pitanju Dejtona i BiH – istakao je Milanović o susretu sa slovačkom kolegicom i poljskim kolegom.

Danas objavljeno

Priština direktno poručila Borelju: “Kosovska policija nastavlja sa akcijama viđenim 13. oktobra”

M.

SKRIVAO ŠKALJARCA: Istragu protiv inspektora MUP RS preuzelo Tužilaštvo BiH

M.

Lete “varnice” – premijer optužio EU: “Ucjena i prijetnja”

M.

Ostavite komentar