25. Juna 2019.

Milano dobio Zimske olimpijske igre – San Siro možda preživi!

Big Portal

Italijanski grad Milano i skijalište Kortina d'Ampeco dobili su organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Na sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta, Milano i Kortina su dobili 47 glasova, 13 više od konkurenata iz Švedske Stokholma i Orea.

Osim Milana i Kortine, takmičenja na ZOI 2026. će se održati i u skijalištima Val di Fieme i Valtelina, dok će svečana ceremonija otvaranja biti na stadionu San Siro u Milanu, što bi moglo da utiče na planove fudbalskih klubova Milana i Intera da sruše ovaj stadion zbog izgradnje novog.

Dok gradonačelnik Milana Bepe Sala želi da San Siro bude domaćin ZOI 2026. jer predstavlja kultni objekat, predstavnici klubova se nadaju da će Igre biti održane na novom stadionu.

U Milanu će se održavati takmičenja u brzom i umetničkom klizanju, te hokeju na ledu, Kortina će biti domaćin alpskog skijanja za žene, boba, sankanja, skeletona, karlinga i bijatlona (Antholc), Val di Fieme je rezervisan za kros-kantri, ski skokove, nordijsku kombinaciju i brzo klizanje na otvorenom, a Valtelina će ugostiti alpske skijaše (Bormio), slobodno skijanje i snoubordere.

Tako će se Zimske igre vratiti u Italiju posle 20 godina i ZOI u Torinu, u međuvremenu su domaćini bili kanadski Vankuver 2010, ruski Soči 2014, južnokorejski Pjongčang 2018, a 2022. će se održati u kineskom Pekingu.

Što se tiče Letnjih igara, sledeće su u Tokiju 2020, pa slede Pariz 2024. i Los Anđeles 2028, pa će sledeća odluka MOK o domaćinstvu biti o Zimskim igrama 2030, a jedan potencijalni kandidat je već poznat – američki Solt Lejk Siti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare