Miladin Stanić za Srpskainfo: Dodikov veto promašaj, opozicija treba više da sarađuje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Miladin Stanić za Srpskainfo: Dodikov veto promašaj, opozicija treba više da sarađuje

Stav predsjednika SDS Mirka Šarovića da ne podržimo veto srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bio je ispravan, jer niko od nas u tome nije vidio da je na bilo koji način ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

Stav predsjednika SDS Mirka Šarovića da ne podržimo veto srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bio je ispravan, jer niko od nas u tome nije vidio da je na bilo koji način ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

Kaže ovo u intervjuu za Srpskainfo predsjednik Kluba poslanika SDS u parlamentu Srpske Miladin Stanić, navodeći da će vrijeme pokazati da Dodik nije trebao ulagati veto po pitanju pelješkog mosta.

–Stav SDS je jasan, a to je da vitalni interes Srpske ne bi bio ugrožen sporom sa Hrvatskom oko pelješkog mosta. Zauzeli smo stav da se to pitanje trebalo posmatrati u paketu sa ukupnim odnosom s Hrvatskom i ključnim problemima koja imamo sa tom državom, a koja su neriješena. Ovdje, prije svega, mislim na neriješeno pitanje granica sa Hrvatskom, ali i problemima koja se tiču Trgovske gore. Dodikov veto neće imati nikakve efekte i mislim da će samo dodatno ostaviti probleme po Srpsku – kategoričan je Stanić.

Kako ocjenjujete nejedinstvo opozicije na prošloj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske po pitanju veta i koliko takve stvari utiču na odnose unutar opozicije?

Mislim da to neće narušiti naše odnose, a zašto su neki bili za, a neki protiv, ne bih ulazio u ocjene. Svako neka govori u svoje ime. Moj stav je bio da je sve, izuzev podrške tom vetu, prihvatljivo. Opozicija se nije međusobno dogovarala prije te sjednice, već je svaki klub, odnosno svaka stranka, odlučivao za sebe. Iz tog razloga, različito glasanje ne bi trebalo da poremeti odnose unutar opozicije. Druga je stvar kada se dogovorimo, pa se taj dogovor prekrši, što ovdje nije bio slučaj. Uopšteno gledajući, mislim da naše dvije opozicione stranke, SDS i PDP, trebaju više da razgovaraju i da se dogovaraju, te da zajednički nastupaju po nekim pitanjima. Idu lokalni izbori i mislim da trebamo sjesti i dogovoriti se oko mnogih pitanja.

Sonja Karadžić-Jovičević je napustila prošlu sjednicu NSRS prije glasanja. To je izazvalo spekulacije da je namjerno izbjegla glasanje, jer nije željela da glasa protiv Dodikovog veta, niti da, s druge strane, glasa mimo odluke stranke. Da li je to tačno?

Apsolutno ne. Sonja Karadžić-Jovičević je napustila skupštinu iz opravdanih razloga. Ona je to najavila na Kolegijumu SDS, obrazloživši da ima zakazan pregled u Beogradu, te da će u 15.30 otići iz NSRS bez obzira u kojoj fazi bude sjednica. Da se ta sjednica završila prije 15.30 Sonja bi glasala.

Poslanik Nebojša Vukanović često je na meti kritika zbog svog „oštrog jezika“. Da li on ima podršku vašeg Kluba za sve ono što radi i govori u skupštini?

Da, on ima moju apsolutnu podršku. Vukanović može posvjedočiti da se kao predsjednik Kluba podjednako zalažem za njega, kao i za sve druge poslanike SDS. To zna i rukovodstvo NSRS, ali i svi ostali. Sigurno je da bi Vukanović imao daleko manje prostora da sam ja neodgovoran, te da ga ne podržavam, kao i da nema podršku većine u našem Klubu.

Rasprave u parlamentu Srpske često se svedu na lične obračune i vrijeđanja. Da li je to, po Vama, ispravno?

Moj stav je da skupština i svi moderni parlamenti počivaju na raspravi o ličnim stvarima, jer kako mogu kritikovati nešto i davati neke prijedloge za bolji položaj građana i uopšteno Republike Srpske, ako sam korumpiran, zagrezao u kriminal i slično. Stav SDS je da se o svemu mora raspravljati. U parlamentu imate dvije strane – opoziciju i vladajuće. Naravno da je to mjesto gdje se treba raspravljati o svim problemima i saznanjima. Ako neko kaže nešto što nije tačno, neka ih druga strana demantuje. Zalažem se da poslanici koriste svoje vrijeme prema poslovniku, a šta će reći to je njihova odgovornost. Biće za to ili nagrađeni ili kažnjeni. Sama činjenica da imaju dvije strane i da obje mogu neometano iznijeti svoj stav, govori da niko nema za šta da se žali.

Vaš partijski kolega Nedeljko Glamočak smatra da je ovaj period rada parlamenta Srpske najgori do sada. Da li se slažete sa ovim ocjenama?

Slažem se da je vođenje skupštine loše, jer rukovodstvo zloupotrebljava poslovnik i ograničava ljude da se izjasne u replikama i krivim navodima. Smatram da je vođenja skupštine potpuno subjektivno, ne prate poslovnik i tumače ga dvostruko, zavisno od toga da li ste opozicija ili vladajući. Loš je rad samom činjenicom da NSRS ima četiri potpredsjednika i da je u skupštini nekontrolisano narastao broj zaposlenih. Prilično je sve neorganizovano. Evidentno je da na sve načine pokušavaju da ućutkaju opoziciju. Klub poslanika SNSD i vladajuća koalicija misle da treba zaustaviti svaku priču u skupštini, odnosno žele da se samo priča pozitivno i suprotno od realnog stanja u Srpskoj. Ne slažem se s tim. Ipak, bez obzira na opstrukcije, uspijevamo im parirati i razobličiti ih. Naravno, sve to za sobom povlači sukobe, svađe i slično. To je neizbježno.

Da li vidite bilo kakve promjene u politici SDS nakon izbora novog predsjednika?

Još je rano govoriti o tome. Međutim, moj stav je da promjena mora biti, jer ako ih nema, onda politika nema smisla. Politika SDS bi u tom slučaju izgubila svaki smisao. Vjerujem da SDS mora mijenjati politiku i nastupati snažnije i odlučnije, koristeći se svim dozvoljenim sredstvima u borbi za Srpsku i njene građane.

Srpskainfo, Snježana Karić

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar