5. Jula 2022.

Miki Maus napušta “Dizni”

Big Portal

Prema američkom zakonu o autorskim pravima, kompanija “Dizni” bi uskoro mogla da izgubi ekskluzivna prava na neke od likova koji su najzaslužniji za univerzalnu popularnost tog brenda, uključujući i poznatog miša koji je njegova maskota.

Miki Maus će postati javno vlasništvo 2024. godine, 95 godina od nastanka, 1. oktobra 1928. godine – što je period poslije kojeg ističu autorska prava na umjetničko djelo čiji je autor anoniman ili ga je autor radio pod pseudonimom.

Danijel Majeda, zamjenik šefa Katedre za pravno regulisanje autorskih prava na filmu na Pravnom fakultetu u Los Anđelesu, i dugogodišnji advokat za medije i zabavu, naglašava da i prilikom isteka autorskih prava postoje određena ograničenja.

“Moći ćete da koristite lik Mikija Mausa onako kako je prvobitno kreiran i da ga stavljate u sopstvene priče ili priče o Mikiju Mausu s prvobitnim likom. Ali ako to uradite tako da ljudi pomisliti na ‘Dizni’ – što je neminovno zato što su toliko dugo ulagali u ovaj lik – onda bi u teoriji, ‘Dizni’ mogao reći da ste povrijedili njihova autorska prava”, naglašava Majeda u intervjuu za Varajeti, prenosi Gardijan.

Miki Maus se prvi put pojavio u crno-bijelom crtanom filmu Parobrod Vili. Taj crtani film je bio pionir u animaciji zbog sinhronizovane upotrebe zvuka – gdje pokreti na ekranu odgovaraju muzici i zvučnim efektima, lansirajući jednu od najprepoznatljivijih slika na filmu i televiziji.

Samo ovaj Miki Maus će biti javno vlasništvo

Prema Nacionalnom muzeju američke istorije: “Tokom godina, Miki Maus je prošao kroz nekoliko transformacija fizičkog izgleda i ličnosti. U svojim ranim godinama, podmukli i nestašni Miki je više ličio na pacova, sa dugim šiljatim nosom, crnim očima, malim tijelom s vretenastim nogama i dugim repom.”

Određeni aspekti lika koje šira javnost prepoznaje kao dio “Diznijevog” brenda zabranjeni su za umjetnike koji žele da iskoriste isteklo autorsko pravo. Ako određeno djelo zbuni javnost da misli da je zapravo povezano sa “Diznijem”, moglo bi da dođe do velikih pravnih posljedica.

“Autorska prava su vremenski ograničena”, navodi Majeda. “Žigovi nisu. Dakle, ‘Dizni’ bi mogao imati zaštitni znak u suštini zauvijek, sve dok nastavljaju da koriste različite stvari onako kako su zaštićene, bilo da su to riječi, fraze, likovi ili bilo šta drugo.”

“Dizni” može i dalje da zadrži zaštitni znak na određenim frazama ili prepoznatljivoj odjeći koju nose likovi, kao što je na primjer crvena košulja Vinija Pua, koji je postao javno vlasništvo.

U maju 2022, republikanski senator Džoš Holi iz Misurija dospio je na naslovne strane zbog prijetnji ekspanzivnoj listi autorskih prava korporativnog giganta, nakon što se “Dizni” javno usprotivio zakonu Floride o roditeljskim pravima u obrazovanju, koji se obično naziva “ne govori gej” zakonu.

Holi je rekao: “Doba republikanske pomoći velikom biznisu je završeno. Zahvaljujući specijalnoj zaštiti autorskih prava od Kongresa, korporacije poput ‘Diznija’ su zaradile milijarde povlađujući raznim pokretima i aktivistima. Vrijeme je da oduzmemo ‘Diznijeve’ posebne privilegije i otvorimo novu eru kreativnosti i inovacija.”

Majeda ovu Holijevu reakciju naziva “čisto političkom”.

“Dizni je bio veoma aktivan u pokušajima da produži uslove autorskih prava”, navodi Majeda. “Produžen im je mandat za Mikija i tako dalje, ali sumnjam da će moći da dobiju dodatna produženja. Mislim da će ovo biti kraj takve prakse.”

(RTS)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare