19. Januara 2021.

Miki Manojlović nagradu “Eastern Star” prima 21. januara

Big Portal

Ta nagrada je osnovana s ciljem da istakne ličnost u svijetu kinematografije čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada, a prethodni laureati su bili i glumice Monika Beluči, Iren Žakob, Kasia Smutniak, glumac Rade Šerbedžija, makedonski reditelj Milko Mančevski i drugi.

Nakon prethodnih izdanja posvećenih Berlinskom zidu i ponovnom ujedinjenju Njemačke, film “Undergorund” koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu 1995. godine, još jedan je korak ka stalnoj težnji festivala da zadrži sećanje na najvažnije trenutke srednjoistočne Evrope, gdje istorija živi kroz bioskop.

“Ovaj fokus na tridesetu godišnjicu balkanskog rata (1991/2021) je projekat koji je nastajao godinama”, objašnjavaju umetnički direktori Trst festivala Fabricio Grosoli i Nikoleta Romeo.

“Pandemija nas je natjerala da je odložimo, jer mnogi filmovi koje želimo da prikažemo postoje samo na filmskoj traci 35 mm, što je nemoguće prikazati u onlajn formatu”, objasnili su Grosoli i Romeo.

“Zato smo odložili događaj, za koji se nadamo da će biti zakazan za proljeće 2021. godine, jer nam se činilo prikladnim da se tako važnoj godišnjici pruži trenutak koji je podjednako važan za njeno otvaranje. Izbor bi, prema tome, mogao pasti samo na kultni film ‘Underground’, nadrealna, anarhična basna koja ‘izmišlja’ raspad Jugoslavije u Kusturičinom revolucionarnom stilu”, naveli su umjetnički direktori.

Oboje su izrazili veliko zadovoljstvo što će uručiti nagradu “Eastern Star 2021” nezaboravnom protagonistu ovog filma Predragu Mikiju Manojloviću, koji je osvojio tu prestižno priznanje zahvaljujući saradnji s Kusturicom na više filmova, osim “Underground” i “Otac na službenom putu”, “Zavet”, “Crna mačka, beli mačor” i posljednji “Na mlečnom putu” (2017).

Oni su istakli da Manojlović odavno nadmašuje granice Jugoslavije, radeći s rediteljima kao što su Fransoa Ozon (Ljubitelji zločina), Đulijano Montaldo (Demoni Sankt Peterburga) ili Sem Garbarski (“Irina Palm”, što mu je donijelo nominaciju za Evropsku filmsku nagradu u Berlinu).

Manojlović će nagradu primiti ovog četvrtka, 21. januara, tokom ceremonije otvaranja Festivala koja će se emitovati putem interneta, a festival u Trstu će trajati do 30. januara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare