Miješanjem ove dvije vakcine dobijate bolji imunološki odgovor - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Miješanjem ove dvije vakcine dobijate bolji imunološki odgovor

Kada se vakcina Fajzer protiv kovida 19 dobije četiri nedelje nakon imunizacije vakcinom Astrazeneke, proizvešće bolji imuni odgovor nego da je data druga doza AstraZenekine vakcine, zaključak je oksfordske studije.

Studija, nazvana Kom-KOV upoređivala je mešovitu upotrebu dve doze vakcina Fajzera i AstraZeneke i otkrila je da su u bilo kojoj kombinaciji proizvodile visoke koncentracije antitela protiv proteina spiralnog koronavirusa, preneo je Rojters.

Podaci podržavaju odluku pojedinih evropskih zemalja koje su počele da nude alternative Astrazeneki za drugu dozu nakon što je utvrđeno da je ona povezana sa pojavom retkih krvnih ugrušaka.

Svakako je ohrabrujuće što ovi odgovori na antitela i T- ćelije izgledaju dobro prilikom mešovitog davanja vakcina, ali treba koristiti način koji dokazano deluje, ukoliko ne postoji vrlo dobar razlog za suprotno, rekao je novinarima profesor sa Okforda Metju Snejp, koji stoji iza ispitivanja.

Najveći odgovor na antitela primećen je kod ljudi koji su primili dve doze Fajzerove vakcine, koje su dale bolje rezultate nego po prijemu dve doze vakcine Astrazeneke.

Doza Astrazenekine vakcine praćena Fajzerovom proizvela je najbolje T-ćelijske odgovore, a takođe i veći odgovor antitela nego u slučaju kod Fajzera praćenog Astrazenekom.

Danas objavljeno

Četiri načina kako da pomognete djetetu da izgradi samopouzdanje

Vanja A

Čudesne moći karanfilića: analgetik, afrodizijak, aromatik, antiseptik, borac protiv holesterola…

M.

Najslađi jesenski doživljaj: Sočna torta od lješnjaka, krušaka i meda

Vanja A

Ostavite komentar