25. Juna 2019.

Miješanje alkohola i lijekova opasnije je nego što se misli, može biti i fatalno

Big Portal

PLANIRATE “ludi” večernji provod s društvom, ali imate užasnu glavobolju. Nasreću, pri ruci su vam lijekovi protiv bolova – uzećete jednu ili dvije tablete, a nekoliko vam alkoholnih pića valjda neće naškoditi. 

No po mišljenju stručnjaka, miješanje lijekova i alkohola opasnije je nego što mislite, a u ekstremnim slučajevima može završiti i fatalno.

Uzimate li bilo kakve lijekove, najbolje bi bilo da se u potpunosti suzdržite od konzumiranja alkohola jer čak i male količine mogu izazvati neugodne interakcije, upozoravaju apotekari.

Kombinacija je potencijalno opasna kada, na primjer, lijek postepeno otpušta svoje aktivne sastojke tokom dužeg vremenskog perioda, a žestoki alkohol može znatno ubrzati pražnjenje želuca te istovremeno i otapanje tablete.

Na taj način u krvotok ulazi prekomjerna količina lijeka. To je naročito opasno u slučaju uzimanja alkohola s nekim vrstama analgetika koji u ekstremnim slučajevima mogu izazvati paralizu disajnog sistema.

Brojne štetne nuspojave uzimanja alkohola i tableta

Među ostalim opasnostima miješanja lijekova i alkohola su gastrointestinalno krvarenje ili nastanak čira. To je obično posljedica kombinacije alkohola s lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, sastojak Aspirina. 

Doktori upozoravaju da alkohol značajno pojačava učinak tableta za spavanje, sedativa i antidepresiva, a u kombinaciji s paracetamolom i određenim antireumatskim lijekovima dugoročno može oštetiti jetru.

Neki lijekovi, među kojima i brojni antibiotici, usporavaju razgradnju alkohola u organizmu. Dakle, pijete li alkohol dok ih uzimate, riskirate pojavu mučnine i povraćanja, a u težim slučajevima srčanu aritmiju i otežano disanje.

Još nije kreirana potpuna lista

Treba istaknuti da antibiotici u organizmu ostaju još dugo nakon što ih prestanete uzimati, pa bi do ponovnog konzumiranja alkohola trebalo pričekati pet dana.

Budući da mnoge farmaceutske kompanije ne testiraju svoje proizvode uz konzumaciju alkohola, kompletna lista lijekova koji se ne smiju uzimati ako pijete alkohol još nije kreirana.

Osnovna lista lijekova koje ne biste smjeli miješati s alkoholom izgleda ovako: lijekovi s acetaminofenom, lijekovi za razrjeđivanje krvi, antibiotici, lijekovi protiv raznih napada, tablete protiv bolova, sirup protiv kašlja, nazalni dekongestivi (kapi za začepljen nos). 

Važno je istaknuti da miješanje alkohola i lijekova nije uvijek opasno, ako vaše tijelo to može podnijeti. No važno je da budete svjesni mogućnosti opasnih posljedica.

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare