Mijatović: Brazilu neće biti lako - BIGportal.ba
Sport WWin Qatar 2022

Mijatović: Brazilu neće biti lako

Bivši reprezentativac Predrag Mijatović govorio je u “Jutru” TV Prva o početku SvJetskog prvenstva i očekivanjima od Srbije.

Mijatović je igrao sa Jugoslavijom na Svetskom prvenstvu 1998. godine, a današnji tim umnogome poredi sa svojom generacijom.

“Ima dosta sličnosti sa timom iz 1998, po kvalitetu i motivaciji igrača i svega toga. Ali ja od ove reprezentacije očekujem mnogo više nego te 1998, koja je otišla sa velikim ambicijama, a nismo uspeli da ostvarimo šta se očekivalo. I ja sam bio protagonista toga, sa tim penalom što svi znaju”, rekao je Mijatović na početku razgovora za Prvu.

Za tri dana Srbiju očekuje prvi meč i to najteži, protiv Brazila.

“Da budem iskren, jako komplikovana i teška utakmica. Postoji teorija da ako se napravi rezultat to je plus više da se kroz ostale utakmice izbori osmina finala. Iskreno, ja bih voleo da igramo protiv nekog drugog tu prvu utakmicu, ali žreb je hteo tako”,
 kaže Mijatović.

“Biće teška utakmica, ne plašimo se ni mi njih, ni oni nas. Ali, Bazilci su svesni da Srbija ima malo da izgubi, a mnogo da dobije. Brazil je favorit i igrački i istorijski, ali Srbija je pokazala da može da se bori sa najjačim selekcijama i Brazilu neće biti lako. Nadam se dobrom rezultatu“, dodaje bivši reprezentativac.

Mijatović je istakao najveću snagu srpskog tima.

“Srbija ima neštto što mali broj ekipa poseduje, a to je sjajan ambijent, fantastična atmosfera i to što svi igrači prate selektora, koji zna kako da ih motiviše, a to je jako bitno na ovakvoj vrsti turnira”, kaže Mijatović.

On je istakao i sjajne pojedince, ali ipak stalno naglašava atmosferu.

“Srbija ima dobar tim, igrače u dobrim klubovima gde su nosioci igre – Tadić, Mitrović, Vlahović imaju veliki kvalitet. Mada mislim da je najveći kvalitet ovog tima kolektiv, atmosfera što je jako bitno u današenjem fudbalu. Da se prate strategija trenera i da se uradi sve što se može da se pomogne saigraču koji može da da malo više”.


“Drugi kvalitet je to što Srbija ima dvojicu napadača koji su golgeteri u ozbiljnim klubovima, Mitrovića i Vlahovića. Mitrović izlazi iz povrede, videćemo koliko će biti spreman da odmah pruži ono što se očekuje, a to su golovi”.

“Atmosfera, atmosfera, atmosfera”

Mijatović je dodatno isticao atmosferu.

“Stalno govorim atmosfera, atmosfera. Znam da sam dosadan ali na ovakvom takmičenju često nema vremena za taktičke varijante pa je atmosfera izuzetno bitan faktor. Imam iskustva u tome zato potenciram na atmosferi i ambijentu jer nema se vremena za druge stvari. Može malo da se radi na prekidima i to je to”
, ističe Mijatović.

Važan faktor je i pritisak zbog velikih očekivanja navijača.

“Da bi navijači imali osećaj da će njihov tim otići daleko to zači da im je tim dao taj osećaj. A taj optimizam je normalan. Mnogo je bolje biti optimista i verovati u nešto nego reći slučajno su se kvalifikovali nema od njih ništa. Pritisak je jako veliki, a sve zavisi kako su radili selektor i igrači na toj temi. Poznajući selektora, mislim da tu neće biti problema, da su svi igrači svesni da je pritisak veliki ali da mogu da se s njim bore”,
 ističe sjajni golgeter.

“Ali takvi su svi navijači. Ja gledam očekivanja što se tiče Španije. A ona su velika. Veliki je optimizam, a ako ne ostvare ništa, kritike će biti ogromne. Manje-više je u svim zemljama isto. Svi idu sa ambicijama i ciljevima, ako se ostvari postaju nacionalni heroji, ako ne ostvare onda najomraženije ličnosti, bar mesec-dva”,
 zaključio je Mijatović.

Početak Svetskog prvenstva obeležila je pobeda Ekvadora nad Katarom, ali prvi utisak otvaranja bio je poništen gol južnoameričke selekcije.

“VAR je tehnolgija koja je apsolutno neophodna, iako nije uvek 100 odsto tačna. Ja sam apsolutno pro-VAR jer je mnogo situacija koje su diskutabilne, a koje mogu da se reše preko VAR-a. Ekvador je bio favorit, dobro je odigrao kvalifiakcije. Ja pratim fudbal i znam da su dobra slekcija, koja može biti iznenađenje i turnira”,
 kaže bivši napadač Partizana, Valensije, Reala, Fiorentine…

B92.

Danas objavljeno

Nije kraj – Juventusu preti Serija B

Vanja A

Serena Vilijams se vraća na teren?

Vanja A

“Ne mogu da zamislim Đokovića i Nadala na večeri”

Vanja A

Ostavite komentar