Migrantska kriza ponovo trese USK, migranti zapalili šatore i otišli - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Migrantska kriza ponovo trese USK, migranti zapalili šatore i otišli

Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona doživjela je danas novu kulminaciju nakon što je odlukom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) raspušten kamp Lipa, poslije čega su migranti zapalili šatore u kojima su boravili.

Radi se o organizaciji koja je upravljala tim kampom i brinula o 1.200 migranata koji su tamo bili smješteni, a nakon nekoliko najava i odlaganja, donijeli su odluku o konačnom zatvaranju.

Kada je migrantima podijeljen posljednji obrok, oni su iz revolta počeli paliti šatore, pa je buknuo veliki požar.

“Četiri šatora u kojima su spavali migranti u potpunosti su izgorjela. Intervencijom policije i vatrogasne jedinice preostala imovina je spasena, a ono što je ipak najvažnije jeste da u ovom incidentu niko nije povrijeđen”, istakao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

On je potvrdio kako su migranti napustili ovaj lokalitet te da je sada nastao veliki sigurnosni problem s kojim se policija mora uhvatiti u koštac.

Istovremeno dok se odvijala drama u Lipi, održana je vanredna sjednica Skupštine USK, na kojoj se raspravljalo o zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH i međunarodnih organizacija da se ponovo otvori kamp “Bira” te tamo izmjeste migranti iz Lipe.

Donesen je jednoglasan zaključak da se neće dozvoliti ponovno otvaranje ovog kampa, koji se nalazi u gradskom području. Podsjećamo da je “Bira” ispražnjena prije nešto više od dva mjeseca.

“Ne možemo dozvoliti ponovnu koncentraciju migranata u urbanoj zoni Bihaća jer odranije imamo negativna iskustva, a rizici sigurnosne i zdravstvene prirode su ogromni”, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Također, Skupština je usvojila i druge odluke kojima su uglavnom potvrđeni raniji zaključci i mjere koje su ovdašnje vlasti donosile kada je riječ o migrantskoj krizi, a od Ministarstva sigurnosti BiH zatraženo je i da se centar “Miral” u Velikoj Kladuši isprazni, mada nije precizirano gdje bi se migranti koji borave u njemu izmjestili. Ispred “Bire” se okupio značajan broj građana Bihaća, animiranih putem društvenih mreža s ciljem da spriječe eventualni dolazak migranata i otvaranje centra. Oglasilo se i Ministarstvo sigurnosti BiH te istaklo kako je u intenzivnoj komunikaciji s lokalnim i međunarodnim institucijama u traženju rješenja za novonastalu situaciju.

“S obzirom da prve informacije govore da se radi o namjernoj paljevini, Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se provede hitna istraga i utvrde tačni uzroci požara, kojim su dovedeni u opasnost životi više od hiljadu osoba koje su tu boravile”, navodi se u saopćenju ovog ministarstva.

Ističu kako dosad nije bilo političke volje da se riješi problem smještaja migranata, te izražavaju žaljenje što nadležne institucije u USK nisu prihvatile mogućnost da se migranti privremeno izmjeste u “Biru” dok se kamp Lipa ne opremi boljim uslovima. Prema procjenama policije, nakon raspuštanja Lipe bez smještaja je sada više od 3.000 migranata koji se nalaze na otvorenom.

Danas objavljeno

Meteorolozi u BiH izdali narandžasto upozorenje za narednu sedmicu!

M.

“Pljušte” šale na Putinov račun; Džonson: Da skinem jaknu?

Vanja A

Lansirana raketa, “osvanule” fotografije – ne zna se kada

Vanja A

Ostavite komentar