MIGRANTSKA KRIZA ĆE ESKALIRATI Izvještaj MUP Republike Srpske o stanju bezbjednosti ZABRINJAVA - BIGportal.ba
Vijesti

MIGRANTSKA KRIZA ĆE ESKALIRATI Izvještaj MUP Republike Srpske o stanju bezbjednosti ZABRINJAVA

Organizovani kriminal pronašao je svoje uporište u aktuelnoj migrantskoj krizi, jer su kriminalne organizacije preuzele kontrolu kretanja migranata ka Evropi, ostvarujući na taj način ogromnu ekonomsku dobit. Navodi se ovo u izvještaju MUP Republike Srpske o stanju bezbjednosti u RS u prošloj i prva četiri mjeseca ove godine, a koji…

Organizovani kriminal pronašao je svoje uporište u aktuelnoj migrantskoj krizi, jer su kriminalne organizacije preuzele kontrolu kretanja migranata ka Evropi, ostvarujući na taj način ogromnu ekonomsku dobit.

Navodi se ovo u izvještaju MUP Republike Srpske o stanju bezbjednosti u RS u prošloj i prva četiri mjeseca ove godine, a koji će se naći u sljedeći utorak pred poslanicima u parlamentu Srpske.

U izvještaju se navodi da je aktuelna migrantska kriza trenutno jedan od većih bezbjednosnih izazova u Republici Srpskoj i BiH. Dodaje se da je u 2018. godini u BiH evidentirano ukupno 23.902  migranta iz 35 različitih država, dok je u prva četiri mjeseca ove godine taj broj iznosio 6.991. Čak 95 odsto migranata su muškarci.

– Međutim, stvarni broj ilegalnih migranata koji su u ovom periodu ušli na teritoriju BiH je daleko veći.  Za očekivati je nastavak eskalacije migrantske krize, koja bi mogla trajati više godina, jer migranti dolaze i iz zemalja u kojima nema ratnih sukoba (ekonomski migranti) – navodi se u izvještaju MUP RS.

Ističe se da dodatni problem predstavlja činjenica što migranti nesmetano dolaze do BiH, jer ih sve zemlje propuštaju od Grčke, Makedonije, Bugarske, Albanije, Crne Gore i Srbije. Na toj ruti BiH je najzapadnija zemlja i graniči se sa Evropskom unijom, odnosno Republikom Hrvatskom koja sve jače kontroliše svoju granicu i ne dozvoljava prolazak u zemlje Evropske unije.

– Tako duži boravak u BiH migrante dovodi u situaciju da se ostajući bez novca, lakše odlučuju za obavljanje krivičnih djela, naročito imovinskih – napominju u MUP RS.Dodaju da su na području Republike Srpske zabilježeni pojedinačni slučajevi razbojništava, krađa i slična krivična djela, koja su počinili migranti.

U izvještaju MUP RS se navodi da u najvećem broju slučajeva pronađeni migranti nemaju lična identifikaciona dokumenta, te stoga veliki problem predstavlja utvrđivanje njihovog  identiteta, jer zemlje iz kojih dolaze neće da sarađuju, pa proces utvrđivanja identiteta traje dugo, od 45 dana do nekoliko mjeseci.

Spor proces identifikacije ilegalnih migranata se s druge strane negativno odražava na njihovo procesuiranje ukoliko izvrše neko krivično djelo,  jer tužilaštva izbjegavaju procesuirati osobe kojima nije utvrđen identitet.

Opasnost od terorista

U izvještaju MUP RS se navodi da ono što posebno zabrinjava je  pitanje koliko se bezbjednosno interesantnih osoba nalazi među migrantima.

Pojašnjavaju da je Služba za poslove sa strancima u ovom periodu identifikovala šest osoba iz Avganistana koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom.

Od tog broja pet se može dovesti u vezu sa međunarodnim terorizmom i jedno sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Ivanić: Iznenadilo bi me da Dodik stane, mislim da će ostvariti sve najave

M.

Sud BiH ukinuo presudu Sadiku Ahmetoviću, naređeno novo suđenje

M.

Hrvatska: Јoš 3.258 oboljelih, preminulo 17 osoba

M.

Ostavite komentar