Migranti stižu na entitetsku granicu: Mektić ne odustaje od kampa u blizini Doboja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Migranti stižu na entitetsku granicu: Mektić ne odustaje od kampa u blizini Doboja

Operativni štab za pitanja migracija BiH ne odustaje od namjere da migrante smjesti u mjesto Klokotnica, na području federalne opštine Doboj Istok, na samoj granici dva entiteta.

Operativni štab za pitanja migracija BiH ne odustaje od namjere da migrante smjesti u mjesto Klokotnica, na području federalne opštine Doboj Istok, na samoj granici dva entiteta.

Potvrdio je to i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, nakon posljednje sjednica Savjeta ministara u tehničkom mandatu. On je rekao da će biti otvoreni novi migrantski centri.

–O lokacijama je još rano govoriti, ali mogu reći da će jedan od alternativnih migrantskih cenatara biti u opštini Doboj Istok – rekao je Mektić.

Prihvatni centar Duje, u opštini Doboj Istok, koji djeluje u sklopu Međunarodnog foruma solidarnosti “Emaus”, još 2015. je svoje kapacitete stavio na raspolaganje Ministarstvu bezbjednosti BiH, pa je lani ovdje boravilo oko 80 migranata.

Sada se ovaj centar, u kojem su smješteni ljudi s mentalnim teškoćama, pominje kao mogući alternativni kamp za migrante.

Toj se ideji protive pojedini mještani, ali je takvih mnogo više u gradu Doboju u Srpskoj, nego u Klokotnici, gdje bi migranti trebalo da im budu komšije. Početkom mjeseca formiranju migrantskog centra su se žestoko usprotivii i predstavnici vlasti u gradu Doboju i RS.

Spekuliše se da bi i neke druge lokacije za migrantske centre mogle biti na granici RS i FBiH.

Piter van der Auervert, predstavnik Međunarodne organizacije za migracije IOM u BiH, koja vodi računa o većini migrantskih kampova u BiH, nedavno je rekao da je jedino rješenje za migrantsku krizu “otvranje novih privatnih centara, ali izvan Unsko-sanskog kantona”.

Ovakvu politiku podržava i Evropska komisija, koja je glavni donator za zbrinjavanje migranata, ali koja želi da ih vidi što dalje od granice sa EU.

Srpskainfo
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope

Vanja A

Vučić: Obraćam se građanima 8. oktobra o svim važnim pitanjima

Vanja A

“Napali su”

M.

Ostavite komentar