24. Augusta 2019.

Migranti sa Mediterana iskrcani na Maltu, ali to nije kraj puta

Big Portal

Premijer te zemje Džozef Muskat izjavio je da će svi migranti sa tog broda biti raspoređeni u Francusku, Nemačku, Irsku, Luksemburg, Portugaliju i Rumuniju.

Migranti su se iskrcali na Malti pošto je šest zemalja Evropske unije postiglo dogovor o njihovom prihvatanju. Prethodno je “Vikingu” Malta odbila ulazak u svoje teritorijalne vode, dok su zahtevi Italiji ostali bez odgovora.

Odlukom evropskih zemalja da prihvate više d 350 migranata stavljena je tačka na višenedeljna optuživanja između humanitarnih organizacija i vlada, što je pokazalo nesposobnost Evrope da se bori s pitanjem migranata iz Afrike, piše Independant.

List ocenjuje da Evropska unija ne napreduje mnogo ka stalnom sistemu organizacije spasavanja, pogotovo onakvom sa kojim bi se saglasile sve članice.

Italija, Malta, Grčka, a u poslednje vreme i Španije osećaju da su ih susedi ostavili da se same bore s prilivom migranata, iako je broj pristiglih u opadanju u odnosu na 2015. i 2016. godinu.

Francuska i Nemačka od juna predvode neformalnu grupu od osam zemalja koje pokušavaju da pomognu da se situacija rastereti, iako se tačan broj migranata koje svaka zemlja preuzima određuje uglavnom na osnovu dobre volje.

Humanitarne organizacije tvrde da sadašnji ad hok pristup doprinosi patnji migranata, od kojih su mnogi žrtve rata, seksualnog nasilja i mučenja.

Prema podacima UN, ove godine je u vodama između Italije, Malte i Libije poginulo oko 580 ljudi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare